Varför biter min fågel?

Varför biter min fågel?

Fåglar som bits är ett vanligt förekommande problem, något de flesta fågelägare kommer att komma i kontakt med. Det kan kännas frustrerande och obehagligt från stund till stund, men det är ett problem som i de flesta fall går att lösa.

Likt hos mång andra djur andra djur finns det alltid en anledning till att en fågel biter, den vanligaste är i självförsvar. En fågel som känner sig trängd och inte har möjlighet att ta sig därifrån kommer att bitas då den ser det som en sista utväg.

Fåglar som är ovana vid mänsklig kontakt lider större risk att bitas. För att bryta beteendet i en sådan här situation måste du först och främst bygga upp en tillit hos fågeln och skapa en relation. Mer om hur du gör för att tämja och bygga en relation med en ny fågel finner du i artikeln ”Hur får jag en fågel tam?”

Om fågeln litar på dig tillräckligt för att gå upp på handen, äta ur handen och komma på inkallning är det fördelaktigt att börja med kontaktträning. Kontaktträning används för att lära fågeln att vara okej med att bli tagen på olika ställen av kroppen. Detta kan komma väl till hand om du någonsin vill använda sele på fågeln och gör situationen mindre stressande när den ska till veterinären.

Ett bra sätt att börja kontaktträning är genom att placera lite mat en öppen handflata och sluta tumme mot pekfinger så att de bildar en ring.  Låt fågeln sticks in huvudet i fingerringen för att nå maten. Om fågeln biter backar du undan och den får ingen mat. Kom tillbaka ca fem minuter senare och testa igen. Ganska snabbt kommer fågeln att lära sig att händer inte är så farliga och faktiskt kan föra med sig något bra (godis) samt att det inte lönar sig att bita. Det går bra att använda en klicker för att underlätta denna övning. Allt eftersom fågeln blir mer bekväm med kontakt kan du öva på nya områden så som vingar och fötter.

Fåglar som redan är bekväma med kontakt men ändå bits rätt mycket kan i en hel del fall oavsiktligt ha betingats till att bitande lönar sig. Många gör misstaget att belöna oönskade beteenden så som bitande och skrikande. Att ge en skrikande fågel godis för att den ska vara tyst kan likställas med att låta fågeln få som den vill för att den biter. Många fåglar kan bli beskyddande över personer och föremål och biter för att hålla folk borta från dessa. Om en fågel tex biter för att den vill ha en specifik leksak är det bättre att ta leksaken ifrån den än att gå därifrån.  

Hur mycket du än tränar din fågel kommer den att förbli ett djur som potentiellt kan komma att bitas trots att den sällan gör det. Du kan dock minimera bitandet genom att följa det som skrivits ovan. Likt små barn kan fåglar göra dumma saker när de blir upprörda och det är därför viktigt att tidigt lära fågeln innebörden av ordet ”nej”. Sträva alltid mot att lära din fågel att det finns bättre sätt att säga ifrån än att bitas om något inte uppskattas.