Dammfiskar, dammväxter & tillbehör

Dammtillbehör

Dammar och tillbehör

Vi har alla nödvändiga tillbehör till alla möjliga trädgårsdammar, allt för att ni ska kunna ha en vacker vattenvärld, som fiskarna stortrivs i direkt i er trädgård. Vi kan även hjälpa er att få ordning på gamla trädgårdsdammar.

Vår kunskap inom detta är brett och hos oss hittar du både kvalitetsprodukter och kompetens. Vill ni ha vattenfall eller bäckar för att skapa den idylliska dammen i trädgården?

Vi hjälper dig att planera

Dessutom erbjuder vi rådgivning och hjälp med design och planering av dammar, inklusive råd om hur man bäst integrerar dammen i trädgårdsmiljön. Vårt team har även expertis i att återställa och underhålla äldre dammar, så att de återfår sin forna skönhet och funktion.

Du hittar vår butik i Lomma där ni kan få personlig service och guidning, även om vi för närvarande inte har några dammar på display.

Vi ser fram emot att hjälpa er skapa den perfekta vattenvärlden i er trädgård! Är ni osäkra på vad ni behöver, hur ni ska bygga dammen och viktiga saker att tänka på? Oroa dig inte, vi hjälper dig!

Våra tillbehör

Tillbehör spelar en avgörande roll i upprätthållandet och förbättringen av en trädgårdsdamms ekosystem, estetik och funktion. För att fiskarna ska ha det bra i din trädgårdsdamm finns det många olika tillbehör, de flesta tillbehör har en funktionell och nödvändig roll, medan vissa tillbehör är mer estetiska.

Följande tillbehör kan vara bra att känna till:

Tryckfilter är en vital komponent i en trädgårdsdamms filtreringssystem. De fungerar genom att pumpa vatten genom ett filtermedium under tryck, vilket effektivt fångar och avlägsnar partiklar och föroreningar från vattnet.

Detta bidrar till att hålla vattnet klart och friskt, vilket är avgörande för både dammens estetik och fiskarnas hälsa. Tryckfilter är speciellt användbara i dammar med fisk, då de även hjälper till att kontrollera ammoniak och andra skadliga ämnen som produceras av fiskavfall.

Ett UV-filter använder ultraviolett ljus för att kontrollera algtillväxt och eliminera skadliga mikroorganismer i dammen. När vattnet passerar genom UV-filtret, utsätts det för UV-strålning som effektivt dödar alger, bakterier och virus.

Detta hjälper till att förhindra grönvattnet som ofta orsakas av överdriven algtillväxt och håller vattnet i dammen klart och hälsosamt.

Dammduk är ett grundläggande element vid anläggandet av en damm. Den fungerar som en vattentät barriär som håller vattnet i dammen och förhindrar att det sipprar ut i marken.

En högkvalitativ dammduk är avgörande för dammens långsiktiga strukturella integritet och bör vara hållbar, UV-resistent och säker för både dammfiskar och dammväxter.

Belysning i en damm förhöjer inte bara dess estetiska utseende utan spelar också en viktig roll för dess ekosystem. Förutom att skapa en vacker och inbjudande atmosfär på kvällen, kan belysning hjälpa vattenväxter med fotosyntesprocessen, speciellt i skuggiga områden.

LED-belysning är ett populärt val för dammar eftersom den är energieffektiv, hållbar och kan erbjudas i en rad olika färger för att skapa olika effekter.

Skimmers och ytvattenrengörare är nödvädniga för att upprätthålla en ren och estetiskt tilltalande dammyta. Dessa tillbehör hjälper effektivt till att avlägsna löv, pollen, och annat flytande skräp som samlas på vattnet i dammen.

Genom att hålla ytan fri från avfall, förhindrar de igensättning av dammens filtersystem och bidrar till en klarare och fräschare damm.

Luftpumpar och beläggningssystem spelar en kritisk roll i att säkerställa en tillräcklig syrenivå i vattnet. De hjälper till att cirkulera vattnet och tillföra syre, vilket är avgörande för fiskarnas och andra vattenlevande organismers hälsa.

En jämn syretillförsel bidrar också till att förebygga algblomning och upprätthålla en balanserad ekologisk miljö i dammen.

Växtkorgar och specifika tillbehör för dammväxter är utformade för att ge optimalt stöd och skydd för vattenväxter. Dessa tillbehör ger dammväxterna en stabil grund för att växa och trivas, samtidigt som de bidrar till dammens ekologiska balans och visuella attraktion.

Genom att använda dessa tillbehör kan man enkelt arrangera och underhålla vattenväxter, vilket förhöjer dammens naturliga skönhet och bidrar till dess biologiska mångfald.

Ett urval av kvalitetsfoder anpassat för fiskarna, samt produkter för att bibehålla en hälsosam miljö i dammen.

För att skapa en personlig och unik prägel på dammen, finns ett stort urval olika dekorationer.

Varför ska du anlägga en trädgårdsdamm?

Föreställ dig att vakna till ljudet av porlande vatten och synen av de skimrande dammfiskarna som elegant glider genom en naturlig vattenvärld, direkt i din egen trädgård. Här är varför:

Ekosystemet

Genom att anlägga en trädgårdsdamm kan även den lilla trädgården bli ett vackert och privat naturreservat. Det ger dig möjlighet att observera en mängd olika vildliv, från fiskar och grodor till fåglar och insekter, allt samlat i din egen trädgård.

Det är vackert

En damm är inte bara en bostad för fiskarna, utan är också en dynamisk levande skulptur. Varje damm är unik, och dess form, storlek och innehåll kan anpassas för att komplettera din trädgårds individuella stil och estetik.

Främjar hälsa och välmående

Att spendera tid utomhus vid en damm kan vara djupt avkopplande och meditativt. Ljudet och synen av det rinnande vattnet från dammen kan även bidra till mental avkoppling och stressreducering.

Skåda säsongens förändringar

Dammen förändras och utvecklas med årstiderna, med rätt tillbehör kan en trädgårdsdamm hållas i bruk även på vintern. Vilket ger en ständigt föränderlig och fascinerande miljö som skiljer sig från ett statiskt inomhusakvarium.

dammfiskar

Visste ni att det går bra att beställa dammfiskarna hos oss?

Är det någon speciell fisk ni är ute efter som vi inte har i butiken så fråga personalen. För det mesta så kan vi beställa till er. Vi har både sötvatten- och saltvattenfiskar.

Fiskarna som trivs bäst i dammen

I en trädgårdsdamm är det vanligtvis sötvattenfiskar som hålls, denna sorts fisk har bättre möjligheter att överleva i dammar. Eftersom dammar skapas och underhålls för att efterlikna sötvattensmiljöer, vilket är den naturliga livsmiljön för dessa fiskar.

Saltvattenfiskar, som ofta hittas i korallrev och marina miljöer, är inte lämpliga för trädgårdsdammar eftersom de kräver specifika saltvattensförhållanden som är svåra att återskapa och underhålla i en damm.

Typiska exempel på fiskar som trivs i trädgårdsdammar inkluderar koi-karpar, guldfiskar och olika arter av större akvariefiskar som kan anpassa sig till utomhusförhållanden.

Dessa fiskarna är väl anpassade för att leva i de varierande temperaturer och förhållanden som en trädgårdsdamm erbjuder.

Så när du väljer vilken sorts fisk du ska ha i din damm, är det bäst att välja de fiskar som naturligt trivs i sötvattensmiljöer.

Visste ni att det även går att beställa fiskar?

Är det någon speciell fisk ni är ute efter som vi inte har i butiken så fråga personalen. För det mesta så kan vi beställa till er.