Skötselråd Möss

Skötselråd Möss

Vi möss är fulla av energi och nyfikenhet, så vi är supertrevliga kompisar. Lägg mycket energi på att skapa ett fint hem till oss så ska vi se till att du får något riktigt mysigt att titta på.
Skötselråd Gerbil Läsning Skötselråd Möss 6 minuter Nästa Skötselråd Kanin
  • Art: Husmus (Mus musculus)
  • Vikt: 50-60 gram
  • Könsmognad: 5-6 veckor
  • Dräktighet: 20-25 dygn, 10-15 ungar
  • Livslängd: 1,5-2 år
Första dagarna

I början när jag precis flyttat hem till dig vill jag helst vara ifred. Låt mig bo på en lugn och tyst plats där jag kan vänja mig vid alla dofter och andra intryck från ert hem. Rör er lugnt nära mig, sitt kanske och läs en bok. Om jag kommer fram så ha gärna en liten godbit redo. Då vänjer jag mig vid att ni är lugna och trevliga kompisar.

Hantera mig försiktigt

Hantering av möss kan vara lite svårt eftersom vi är så väldigt snabba. Bäst är att lyfta oss genom att skopa upp oss i händerna, eller genom att låta oss krypa in i ett rör som du sedan kan lyfta. Små runda gräsbon är också perfekta för musupplockning. Om du måste få tag i oss fort så kan ett grepp om svansroten samtidigt som en hand stöttar kroppen fungera, men undvik det om du kan. Vänj oss vid att klättra upp i din hand så blir hantering mysigare. Ge oss godis uppe i handen och var väldigt lugn så kan vi börja lita på dig.

Vilda släktingar

Vilda möss lever tillsammans, men inte i organiserade grupper. Om ni har haft husmöss i era hus så vet ni att de kan bo precis var som helst och äta lite av allt möjligt. De klättrar högt, kryper i trånga utrymmen och springer fort över öppna ytor. Här har vi ett intelligent och kreativt litet djur!

Kompisar är kul

För oss är det självklart att vara sociala, så låt oss bo med kompisar så länge vi mår bra av det. Honor går nästan alltid bra tillsammans och hanar kan gå bra ihop om de växer upp ihop. Kom ihåg att ge oss många gömställen och olika matplatser så slipper vi bråka om dem. Håll lite koll på oss, för om vi bråkar så kan vi skada varandra. Vi är mest pigga när det är mörkt – och då är vi väldigt pigga!

Mitt Bo

Två möss ska ha minst 2 x 5 dm stor bur med minst 2 dm högt i tak. Jag tycker ju faktiskt att det låter ganska litet, du kan väl ge mig en så stor bur som du har plats till? Större är bättre! Vi är gnagare, vilket betyder att vi gnager. Se därför till att vår bur är hållbar, annars tar vi oss ut. Och oj, så små hål vi kommer ut genom – så du får vara noggrann. Vi är även experter på att klättra, så buren måste vara rymningssäker även vid taket.

Vi är väldigt pigga och smarta små djur. Därför behöver vi en riktigt bra miljö med mycket att hitta på. Till exempel tycker vi mycket om att samla ihop mysigt bomaterial att bädda med i våra bon. Du kan ge oss allt möjligt mjukt att bädda med, men undvik bomull och annan vadd som vi kan fastna i. Sen tycker vi också om att klättra och gräva, så ge oss både saker som tar oss högt upp och högar att gräva i. Grenar, hus, stenar och kartonger är perfekta klätterställningar. Blanda gärna mjukt gräshö med torv eller annat strö för att skapa det perfekta materialet att gräva och bygga bo i. Vi mycket aktiva djur så se till att vi har mycket skoj att hitta på!

För att hålla oss sysselsatta kan du väldigt gärna strö ut vår mat på olika platser i buren. Kanske till och med gräva ner det lite? Då får vi leta och pyssla precis som vi skulle gjort i det fria.

Vi möss hör ljud som du inte kan höra. Vissa maskiner avger höga ljud som kan störa oss, så att ha oss i köket bredvid kylskålet är oftast inte en bra idé. Akta också så att mössen inte står i drag eller i direkt solljus.

Mat

Möss är omnivorer, vi äter allt. Men vi kan vara kräsna, så vänj oss från början vid ett bra foder så blir det lättare. Låt oss alltid ha tillgång till en bra, musanpassad mat. Det ska vara pellets där alla bitar ser likadana ut, så kan du använda blandfoder till att träna oss eller för att sprida ut i buren som lite berikning. Vi måste äta lite hela tiden för att vår ämnesomsättning är så hög, så om maten är för fet blir vi också feta.

Som lite extra gott vill vi gärna ha lite bladgrönsaker. Lite rums-/kroppsvarm barnmat eller lite kall gröt är också supersmaskens som lördagsgodis! Men undvik att ge oss skräpmat, salt, socker, godis, kakor och andra onyttigheter. Blandfoder med fröer ska inte ges som eftersom mössen då väljer ut bara de godaste, onyttigaste bitarna.

Möss skräpar ner ganska mycket så många väljer att ge sina möss vatten i en liten vattenflaska. Ska man ha skål är det bra om den till exempel står uppe på ett hus så att den kommer bort från bottenströet. Byt vatten varje dag. Vet du vad? Vi äter även vårt eget bajs, gott och nyttigt!

Städning

Minst en gång i veckan behöver du hjälpa oss att städa vårt hem. Diska vattenskålar, matskålar och städa speciellt ur sovplatser. Har du tygsaker i buren är det bra att tvätta dem regelbundet. Möss kan lukta ganska starkt och urin är frätande, så det är väldigt viktigt att hålla god hygien

Bad & klor

Möss ska kunna sköta både sin päls och sina klor själva, men det förusätter att du håller rent i buren och ger dem saker att klättra på så de sliter ner sina klor. Behöver du bada mössen så kan du göra det med ett milt gnagarschampo, men mössen brukar inte alls uppskatta det. Ser du att våra klor blir för långa så kan du klippa dem. Akta då pulpan som är ett blodkärl.