Vanliga Marsvinssjukdomar

Vanliga Marsvinssjukdomar

Jag är ett bytesdjur som döljer sjukdom så länge jag någonsin kan. Första tecken på sjukdom och stress kan vara att jag är hängig, inte sugen på bus eller mat, eller ser lite matt och tråkig ut i pölsen. Lär känna mig så att du vet vad som är normalt för just mig.
Berikning för geckos Läsning Vanliga Marsvinssjukdomar 2 minuter Nästa Vanliga Gerbilsjukdomar

Jag är ett bytesdjur som döljer sjukdom så länge jag någonsin kan. Första tecken på sjukdom och stress kan vara att jag är hängig, inte sugen på bus eller mat, eller ser lite matt och tråkig ut i pölsen. Lär känna mig så att du vet vad som är normalt för just mig. Här nämns några vanliga sjukdomar, läs gärna mer på www.veterinaren.nu.

Urinsten
Urinsten är ganska vanligt hos marsvin. Symptomen är att det verkar göra ont när marsvinet ska kissa, det kan vara blod i urinen och de kan bli väldigt nedkissade i pälsen. Orsaken till urinsten är inte helt tydlig, det verkar vara många olika orsaker. Bland annat kan felaktig utfodring med för mycket kalk och mineraler ge material till stenarna som bildas.


C-vitaminbrist
Precis som oss människor kan marsvin inte tillverka sitt eget C-vitamin. Om de inte får i sig C-vitamin från maten kommer de bli mycket sjuka. Kom också ihåg att sjuka marsvin behöver mer C-vitamin än vanligt. C-vitaminberikade pellets sjunker i C-vitamininnehåll efter några få veckor. Symptomen på C-vitaminbrist är allvarliga. Till exempel tandlossning, spontana blödningar samt smärtsamma svullnader i leder och revben. Även allmänt nedsatt tillstånd med ovilja att röra sig och äta. C-vitamin behövs för immunförsvaret så ett marsvin med brist på det blir lätt sjuk.

Parasiter/Svamp
Marsvin kan drabbas av flera olika parasiter. En vanlig parasit som dessutom kan spridas till människor är ringorm. Det är en svampinfektion som uppträder i ringformade utslag. Static lice är en liten parsit som sitter i marsvinets päls och lägger ägg i huden. De sitter helt still och är svåra att hitta och behandla. Om marsvinet får mycket sur mat så som äpple och tomat kan de drabbas av svampinfektion i munnen. Detta kan göra det svårt för marsvinet att äta.

Tumörer
Ett antal olika tumörsjukdomar drabbar marsvin lite oftare än många andra djur. Sådana är hudtumörer, juvertumörer, livmodertumörer och blodcancer. Håll koll på ditt marsvin och var medveten om att knölar kan vara tumörer som kan behöva opereras. Äggstockscystor är också vanligt, de kan göra din hona grinig.