Hundens ursprung

Hundens ursprung

Hunden domesticerades för ungefär 15 tusen år sedan i östra Asien. Domesticering innebär att människan tar över avel och formar ett djurslag efter sina behov. Läs om hur forskarna tror att det gick till när vargen blev hund; människans bästa vän.

Hunden domesticerades för ungefär 15 tusen år sedan i östra Asien. Domesticering innebär att människan tar över avel och formar ett djurslag efter sina behov. Troligen har dock hundens förfader vargen och människan hängt ihop längre än så.

 

Varför just vargen?

Forskare tror nu att vargen sökte sig till människan för att vi hade mat och värme i våra lägerplatser - kanske så tidigt som för 30 tusen år sedan.

Anledningen till att vargen och människan började leva sida vid sida är troligen att vi lever ganska lika liv; familjegrupper, jagar, samarbetar och klarar många olika klimat. Faktum är att vargens och människans livsstil är mer lika än om människan jämförs med de flesta andra däggdjur.

De modigaste, socialaste vargarna vågade sig närmast våra byar och fick mer mat och värme än de räddare vargarna. Människan i sin tur drog troligtvis nytta av att vargarna försvarade byn mot inkräktare. För 15 tusen år sedan började människan bestämma vilka av byvargarna som fick para sig och tog då de första stegen mot dagens hundar.

Vargen blir hund

I början fanns inte hundraser så som vi har idag, men hundtyper har funnits mycket länge. Framförallt vakt, jakt och vallning är gamla ”hundyrken”, men även vinthundar har funnits mycket länge. För 9000 år sedan fanns små, svarta hundar i Danmark som liknar de spetsar som har sitt ursprung i norden. Först på 1700-1800-talet började man göra skillnad på hund och hund, varpå olika raser skapades som inte fick blandas med varandra. Idag har vi så vitt skilda raser som mops och saluki, mastiff och chihuahua. Det är nästan svårt att förstå att de alla är samma art!