Berikning och stimulans för din fågel

Berikning och stimulans för din fågel

Fåglar är aktiva och intelligenta djur som kräver mycket fysisk och psykisk stimulering. Du kan göra detta på många olika vis, variation är alltid bra. I denna artikel får du veta lite mer om vad som krävs och kan göras för att din fågel ska må bra.

Klickerträning 

Klickerträning är en bra bas för all sorts träning. En klicker är ett ljudbaserat träningsredskap som används för att markera vad och när ett djur uppvisar ett önskat beteende. Ett klick ska alltid följas av en godisbit. Du kan bland annat träna inkallning med hjälp av en klicker. Att fågeln kommer på inkallning fyller många funktioner. Dels är det till hjälp om fågeln vid något tillfälle skulle råka komma ut, dels är det ett bra sätt att skapa en relation med fågeln och sist men inte minst ger det fågeln motivation till fysisk träning i form av flygning från A till B. Utöver praktisk inkallning kan du också träna små trick med hjälp av en klicker. Likt hundar är detta något många fåglar tycker är roligt. Träning låter fågeln tänka själv ger därför god mental stimulans.

 

Fodersök och problemlösning 

 Att fodersöka är ett naturligt beteende för fåglar. Genom att placera ut mat på olika ställen i huset motiverar du fågeln till att själv leta upp maten. Detta är betydligt mer berikande än att äta ur en skål. Du kan också gömma mat i saker. Det kan vara inköpta aktiveringsspel eller hemmagjorda foderleksaker. Att låta fågeln jobba för maten är viktigt.

 

Leksaker 

 Många papegojfåglar har utvecklats för att gnaga. Leksaker och grenar som går att tugga på är därför av störta vikt. Några träslag som är säkra för papegojfåglar är äpple, björk, ask, asp och lönn. Undvik träslag som bär stenfrukter så som körsbär och plommon. Utöver gnagbara leksaker uppskattar de flesta fåglar även andra leksaker. Det kan vara allt ifrån bjällror till bollar eller något så enkelt som tomma toalettrullar. Generellt uppskattar papegojor sådant som har starka färger. För mindre fåglar brukar kattleksaker fungera väldigt bra. Du får prova dig fram och se vad just din fågel tycker är roligt.