Skötselråd Tamråtta

Skötselråd Tamråtta

Råttor är smarta, pigga djur som är fantastiskt spännande husdjur. De kräver dock mycket av sin ägare för att må riktigt bra. Om du vill ha sociala kompisar att träna, leka med och skratta åt så är råttor kanske rätt för dig.
Läsning Skötselråd Tamråtta 5 minuter Nästa Skötselråd Marsvin
  • Art: Brunråtta, Rattus norvegicus
  • Storlek: ca 40 cm lång inklusive svans
  • Vikt: Runt 300-800 g. (ibland mer)
  • Könsmognad: 4-8 veckors ålder
  • Livslängd: 2-3 år
Första dagarna

När vi kommer hem vill jag först ha lugn och ro tillsammans med min råttkompis. Ge oss gärna ett par dagar innan du tar ut oss ur buren. Vi behöver få göra oss hemmastadda! Sedan vill vi gärna att du försiktigt börjar umgås med oss. Prata med mjuk röst, låt oss lukta på din hand och ge oss en liten godbit. Ju mer vi umgås, desto snabbare kommer jag att känna mig trygg och vårt förhållande blir bättre.

Hantera mig med respekt

När du ska hantera mig vill jag att du gör det försiktigt. Stötta hela min kropp genom att ha en hand under min bakdel och den andra under min framdel. Sedan klättrar jag gärna upp på din axel och spanar på världen. Lyft mig aldrig i svansen, det gör ont! Kom ihåg att belöna mig när jag gör som du vill. Det som lönar sig kommer jag såklart att göra mer av. Om du bestraffar mig så blir vi ovänner. Dessutom är det inte en effektiv strategi för att ändra mitt beteende.

Kompisar

Jag är väldigt intelligent, social och aktiv. En ensam råtta är en ledsen råtta, så snälla låt mig inte bo ensam. Ibland bråkar vi lite med våra råttkompisar, men det betyder inte att vi inte är vänner. Vi råttor gillar att sova i en hög ihop, supermysigt! Våra vilda släktingar är nattaktiva och även vi tamråttor sover gärna mitt på dagen, men så leker vi supermycket på kvällen istället.

Foder

Jag är inte alls kinkig när det gäller mat, och äter i princip allt du äter. Se till att jag har fri tilgång till pellets och vatten. Men då jag har lätt för att gå upp i vikt så sa veterinären att vi ska undvika feta fröblandningar, och istället välja pellets där alla bitar ser likadana ut. 80% av min diet ska bestå av pellets med minst 16 % protein. Strö gärna ut lite av maten på marken så jag får leta och gräva fram den, det är roligt! Resterande 20% kan bestå av grönsaker, frukt (ej citrus- och stenfrukter) och blandade nyttigheter av det ni människor äter. Bäst är om vi undviker fet, söt, salt och alltför kryddad mat. Ju mer min mat kan varieras, desto bättre är det ur näringssynpunkt.

Mitt Bo

Det finns lagkrav som bestämmer hur jag ska bo. Till exempel måste buren vara minst 0,24m2 för mig och en kompis (0,6*0,4*0,3 m). Om jag själv hade valt min bur hade den dock varit mycket rymligare med extra höjd och flera hyllplan. Jag vill gärna ha många tunnlar, en hängmatta och roliga rep och grenar så vi kan klättra och gnaga som vi vill. Och en toalett! Inte bara lyxigt utan även smidigt när du ska städa hos oss. Vilda råttor kissar på stenar, så om jag inte blir helt rumsren kan du testa att lägga en sten i lådan så förstår jag nog vad du vill.

Eftersom jag har lite känsliga luftvägar, och för mina trampdynors skull, så skulle jag bli glad om du väljer ett mjukt bottenmaterial. Undvik vanligt spån. Jag är väldigt snabb och smidig så kom ihåg att stänga burdörren ordentligt och att köpa en bur med tillräckligt smaltgaller. Tänk även på att ställa buren på en plats med dagsljus, men inte i direkt solljus eller drag.

Städning

Vi råttor kan lukta en hel del, så därför är det extra viktigt för både dig och oss med god hygien. Minst en gång i veckan behöver du hjälpa oss att städa vårt hem. Tvätta tygsaker, ta bort allt strö, skura extra skitiga ytor och fyll på med nya, fräscha saker. Ströet som vi har i botten av buren får inte vara dammigt eftersom vi har känsliga luftvägar. Istället för kutterspån bör du därför välja till exempel Carefresh, toalätt-strö, hampaströ eller alspån.

Smart & social

Eftersom jag är så himla smart, så är det viktigt att vi spenderar mycket tid tillsammans och hittar på roliga saker. Jag jagar gärna efter olika fluffiga kattleksaker och om du vill lära mig trix så brukar det gå jättebra. Visa vad du vill att jag ska göra och belöna när jag gör rätt så kommer jag att göra det igen.

Bad & klor

Vi sköter vår päls själva men vid behov kan vi badas. Använd ljummet vatten och ett milt gnagarschampoo. Var försiktig med nosen och öronen. Torka oss noggrant efter badet så att vi inte blir förkylda.Våra klor behöver oftast inte klippas, se till att vi får klättra på till exempel rep och trä så slipas de tillräckligt.

Kastrering

Kastrering av framförallt honor motverkar risken för vissa sorters tumörer.

Fortsätt läsa