Skötselråd Marsvin

Skötselråd Marsvin

Så kul att du är intresserad av att skaffa marsvin! Jag är ett fantastiskt trevligt husdjur som gärna umgås och pratar med höga pip om du kommer med en godbit till mig.
Skötselråd Tamråtta Läsning Skötselråd Marsvin 5 minuter Nästa Skötselråd Gerbil
  • Art: Domesticerat marsvin (Cavia porcellus)
  • Vikt: 0,8-1,5 kg
  • Könsmognad: 5-8 veckor
  • Dräktighet: 59-72 dagar, 2-4 ungar
  • Livslängd: 5-7 år
Första dagarna

I början när jag precis flyttat hem till dig vill jag och min burkompis vara ifred. Låt oss bo på en lugn och tyst plats där vi kan vänja oss vid alla dofter och andra intryck från ert hem. Rör er lugnt nära oss, sitt kanske och läs en bok. Om vi kommer fram så ha gärna en liten godbit redo. Då vänjer vi oss vid att ni är lugna och trevliga kompisar.

Hantera mig försiktigt

Även om vi har korta ben så kan vi springa jättefort! Det kommer du behöva ha koll på när du ska lyfta oss. Se till att vara stadig på handen så att vi känner oss säkra. Ett bra grepp är att ta ena handen under bröstkorgen, mellan frambenen, och stötta bakbenen med andra handen. När jag väl sitter i famnen vill jag sitta nära dig och gärna kunna gömma mig lite med nosen i ditt armveck. Eftersom jag är så snabb så kan du väl öva på att lyfta mig medan du sitter på golvet, så minskar vi risken för att jag skadar mig.

Kom ihåg att belöna mig när jag gör som du vill. Det som lönar sig kommer jag såklart att göra mer av. Om du straffar mig så blir vi ovänner, så undvik det.

Vilda släktingar

Våra vilda förfäder lever i små grupper på grässlätter och savanner. Marsvinspar håller ihop livet ut och får många ungar som flyttar hemifrån när de blir vuxna nog. Deras dagar består av att äta gräs, umgås med sin familj och gömma sig från rovdjur. De är som piggast morgon och kväll, men också mer eller mindre aktiva hela dagen. Vi tama marsvin är ganska anpassningsbara efter när ni vill vara aktiva.

Kompisar - ett måste!

Vi marsvin måste bo med andra marsvin, för annars blir vi jätteledsna - och det är faktiskt olagligt att hålla oss ensamma. En kanin eller något annat djur ersätter inte en masvinskompis. Kaniner kan dessutom göra oss sjuka eftersom de bär på en bakterie som vi inte tål. Hanar vill helst bo två och två tillsammans på stor yta. En vuxen hane och en liten unge brukar gå bäst, de kan fortsätta vara kompisar hela livet. Honor är tåligare och bor gärna i stora grupper, med eller utan kastrerad hane.

Mitt Bo

Vår bur måste vara minst 40 x 75 cm enligt lag, men större gör att vi mår mycket bättre. Ge oss så mycket utrymme du kan! Se till att jag bor i normalt inomhusklimat, men inte i drag eler direkt solljus. Det bästa är att försöka ge oss stor yta på ett plan, men om det inte går så klarar vi av flervåningsburar också. Tänk dock på att vi är ganska dåliga på att klättra och kan skada oss mycket om vi ramlar ner från något.

Vi behöver tillgång till gömställen i vårt hem eftersom vi är bytesdjur. Marsvinens favoritsyssla är att springa runt i högt gräs, så om du lägger ut halm och tunnlar till oss blir vi superglada. Sen gillar vi även att få trähus att springa in och gömma oss i. Du kan ge oss både stockar, pinnar och stenar för att göra buren mer naturlig.

Mat

Det är superviktigt att vi har fri tillgång till hö, alltid! Höet slipar ner våra tänder som växer hela tiden och gör at våra magar fortsätter fungera. Utan hö blir vi jättesjuka. Sen behöver vi färska grönsaker som tillför C-vitamin till vår diet. Nyttiga och C-vitaminrika grönsaker är gräs, vitkål, paprika och broccoli. Persilja och klöver, är också bra, men ge bara lite eftersom de innehåller mycket kalcium. Var dock försiktig med ny mat eftersom vår mage är väldigt känslig. Komplettera gärna med lite marsvinspellets där alla bitar ser likadana ut, inga blandningar.

Städning

Minst en gång i veckan behöver du hjälpa oss att städa vårt hem. Tvätta tygsaker, ta bort allt strö, skura extra skitiga ytor och fyll på med nya, fräscha saker. Ströet som vi har i botten av buren får inte vara dammigt eftersom vi har känsliga luftvägar. Istället för kutterspån bör du därför välja till exempel Carefresh, toalätt-strö, hampaströ eller alspån.

Bad & klor

Korthåriga marsvin sköter oftast sin päls helt själv, men långhåriga marsvin behöver hjälp. De han både behöva klipas, borstas och badas. Använd ljummet vatten och ett milt schampoo och var försiktig med nosen och öronen. Torka oss noggrant efter badet så att vi inte blir förkylda. Klipp också våra klor regelbundet. Om du tittar på klon med en lampa bakom så kommer du se ett litet rött blodkärl mitt i. Det är pulpan, och den ska du inte klippa i. Klipp en liten, liten bit ifrån. Fråga så visar personalen hur du ska göra.