Välj rätt hunddagis

Välj rätt hunddagis

Det kan vara svårt att veta om ett hunddagis är rätt för just din hund. Be om att få komma på ett besök för att titta på lokalen, miljön och träffa personalen. Här kommer tips på frågor du kan ställa och observationer du kan göra för att få en så bra uppfattning som möjligt om hunddagiset.

Välj rätt hunddagis

Att ta in en hund som ny familjemedlem är en stor omställning i livet. Det är helt fantastiskt! En av de allra viktigaste sakerna att lösa är vem som hjälper dig att ta hand om din hund när du jobbar.
En lösning är hunddagis. Hunden vistas på dagiset under vissa tider på dagen när hundens familj är iväg och jobbar.

Det kan vara svårt att veta om ett hunddagis är rätt för just din hund. Be om att få komma på ett besök för att titta på lokalen, miljön och träffa personalen. Här kommer tips på frågor du kan ställa och observationer du kan göra för att få en så bra uppfattning som möjligt om hunddagiset.

 • Filosofin
  Hur personalen tänker kring hur hantering och inlärning ska gå till för hunden är nog en av de allra viktigaste bitarna att fråga om.
  För att få en uppfattning om detta kan du ställa frågor om hur de gör när följande situationer uppstår:
  Om hunden skäller i boxen
  Om hunden drar i kopplet på promenad
  Om hunden gör utfall mot andra hundar på promenad
  Om hunden hoppar på människor
  Samt andra situationer som är viktigt för dig att få en uppfattning om.
 • Att observera under besöket
  Observera hur hundarna har det som går på dagis när du kommer på besök. Om de är lugna, stressade, om de leker med varandra.
  Många hundar börja skälla när det kommer in nya människor i dagiset, se hur personalen hjälper hundarna i detta.
 • Avtalet
  Be om att få en kopia på avtalet för att läsa där hemma. Se efter saker så som om de har F-skatt, är momsregistrerade och har företagsförsäkring. Vad som gäller kring uppsägning, löptikar, och vaccinering.
 • Rutiner
  Be personalen berätta om hur en dag på dagiset ser ut. Vilka fasta rutiner de har och på vilka tider.
 • Inskolning
  Precis som barn på dagis behöver din hund en inskolningsperiod för att se så att den trivs i dagismiljön, eventuellt skaffar vänner, lär känna personalen och kommer in i rutinerna. Fråga hur rutinen ser ut kring inskolning.
 • Personalens kunskap
  Fråga vad personalen har för utbildning och erfarenhet.
 • Hundkompisar
  Berätta om hur din hund är med andra hundar. Fråga om de har någon hund som de tror kan passa som kompis till din hund och hur rutinen ser ut när de introducerar nya hundar till varandra.
 • Hundens känsla under inskolning.

  När det är dags för inskolning för din hund så är det viktigt att veta att hundan kan bli mycket trött de första dagarna. Det är mycket nya intryck, hundar och nya människor att uppleva. Därför kan det vara bra att fokusera på vila där hemma under inskolningsdagarna

  Observera din hunds sinnesstämning när du hämtar den de första dagarna under inskolning. Se även hur hunden gör när du ska lämna den på dagis. Om den blir glad när den ser personalen och följer med in med glädje eller vill undvika att gå in.

  Fråga hur dagarna går

  Fråga personalen om hur dagarna går. Om hunden kan variera mellan att vara aktiv och slappna av. Om den skäller i boxen. Om den har fått någon kompis. Man kan även fråga personalen om de har möjlighet att skicka videos på din hund i olika stunder och situationer under dagen.

  Alla hundar kan inte gå på dagis

  Hunddagis fungerar dock inte för alla hundar.

  Den största orsaken till att hunden inte kan vara på hunddagis, som har boxar eller rum, är på grund av separationsångest. Detta går såklart att hjälpa hunden med och träna på där hemma, vilket kan göra det lättare för hunden sedan på dagis.

  En annan vanlig orsak är att dagismiljön är för stressande för hunden. Oavsett hur bra dagis det är och hur duktig personalen än är så kommer det att uppstå situationer där stressnivån höjs något hos alla hundarna. Tex när hundarna börjar gå hem, det är dags för lunch eller dags för rastning.

  Andra alternativ

  Ett alternativ till hunddagis kan vara en hundrastare. Här finns det lite olika varianter på verksamheter. Några jobbar med att komma hem till din hund och gå ut en runda med den. Andra har en bil där de hämtar upp din hund och några hundkompisar och åker sen iväg en heldag.

  Det är bra att ha med sig att din hund kanske inte trivs på hunddagiset som ni tänkt er. Besök olika hunddagis och titta på andra alternativ.