Vad säger kaninen?

Vad säger kaninen?

Kaninen är ett av våra vanligaste sällskapsdjur, men de behåller sin mystik med många underliga små beteenden. När vi ska bli kompisar med kaninerna är det viktigt att vi gör vårt bästa för att förstå och respektera dem.

Kaninen är ett av våra vanligaste sällskapsdjur, men de behåller sin mystik med många underliga små beteenden. När vi ska bli kompisar med kaninerna är det viktigt att vi gör vårt bästa för att förstå och respektera dem. Här kommer en beskrivning av några kaninbeteenden och vad de betyder.

 

Glädjeskutt

Ett härligt beteende att få beskåda! Kaninen springer fort, kastar sig upp i luften, sparkar bakut och byter riktning mitt i språnget. Det här är kaninens lekbeteende. Rovdjur så som hund och katt leker jakt, så det är naturligt att bytesdjur så som kaniner leker flykt. De övar på sådant som är viktigt för dem, på ett lustfyllt sätt. Lekbeteenden är tecken på att kaninen är glad och mår bra.

Nosknuffar

Kaniner som kommer fram och puttar på en med sin lilla nos är väldigt gulligt. Beroende på styrkan och omständigheterna i knuffen betyder det två väldigt olika saker. Är knuffen hård, snabb och kaninen verkar upptagen med annat så betyder den ”flytta dig!”. Du är i vägen helt enkelt. Om knuffen istället är lätt, med fokus på dig och kanske till och med kombineras med att kaninen sätter sig tätt intill – ja då har du en kanin som säger ”hej, ge mig uppmärksamhet!”. En kelsjuk kanin, mysigt värre.

 

Stampar i marken

Det här är ett varningsbeteende. Kaninen berättar att något är på tok genom att med kraft stampa sin stora baktass i marken.

 

Grymtande

Nej, kaniner är inte små grisar med långa öron. Det är dock ett vanligt sätt för kaninägare att beskriva vissa ljud från kaninen. Vanligen beskrivs faktiskt två olika läten på samma sätt.

Det första är ett parningsläte som hanar gör när de uppvaktar honor, eller kanske dig? Ofta kombineras det med att kaninen springer runt den som uppvaktas. Det händer att honor gör samma sak, men det är mindre vanligt.

Det andra grymtandet som kan förekomma skulle även kunna beskrivas som ett fräsande eller morrande. Innan attack kommer kaniner varna dig. Först genom subtilt kroppsspråk så som spända muskler, uppspärrade ögon, spända öron och kanske ett stamp i backen. Om du inte lyssnar kommer de börja tala med större bokstäver och göra varningsljud. Här behöver du svara med att backa bort från kaninen, för det är vad signalerna betyder: ”Backa, så jag inte behöver bita dig!”. Fundera sedan på varför kaninen tyckte att du var obehaglig och försök ändra det så ni kan bli bästisar igen.

Ögon och öron

Kaninens öron är väldigt viktiga för kommunikation. Öronen pekar dit kaninens uppmärksamhet är. Om öronen är tryckta bakåt är kaninen rädd eller arg, men om de bara är mjukt fällda bakåt så vilar den. Kaninens ögon ska vara mandelformade när de är avslappnade. Helt runda kaninögon tyder på en spänd kanin och är de riktigt oroliga kan de spärra upp ögonen så mycket att ögonvitan visas.

Se hela kaninen

Man kan lära sig massor om vad kaninen gör med öronen, ögonen med mera. Det viktigaste är dock att se helheten. En generell sak att titta efter är hur kaninen rör sig. Mjuka, jämna rörelser är oftast ett tecken på en trygg kanin. En kanin som är väldigt stel eller snabb och ryckig i rörelsemönstret är oftast rädd.