Rehabilitering efter kastrering och bukoperationer

Rehabilitering efter kastrering och bukoperationer

När en hund genomgår bukoperation eller en tik kastreras så utsätts magmuskulaturen för ett stort ingrepp. Veterinärerna skär upp och delar magmuskulaturen, nervtrådar förstörs och bindväv splittras. När muskler inte används under en längre tid minskar styrkan och muskelmassan väldigt fort.
Välj rätt hunddagis Läsning Rehabilitering efter kastrering och bukoperationer 3 minuter Nästa 10 anledningar att sluta bestraffa hunden

Rehabilitering efter kastrering och bukoperationer

Ibland sker tyvärr olyckor eller sjukdom där hunden måste göra en bukoperation. Vissa tikar behöver kastreras för jobbiga löp, för resten av flocken bli i obalans eller för att minska risken för sjukdomar. Anledningarna till bukoperation eller kastrering av tik kan vara många. Oavsett anledning finns det en mycket viktig process att gå igenom efteråt, rehabiliteringen.

Påverkan på muskulaturen

När en hund genomgår bukoperation eller en tik kastreras så utsätts magmuskulaturen för ett stort ingrepp. Veterinärerna skär upp och delar magmuskulaturen, nervtrådar förstörs och bindväv splittras. När muskler inte används under en längre tid, tex efter en operation, så minskar styrkan och muskelmassan väldigt fort. Efteråt behöver muskulaturen återhämta sig långsamt men vi behöver även hjälpa till att stärka upp muskulaturen igen.

Promenaderna

De vardagliga promenaderna trappas upp långsamt under de kommande 5 veckorna, oavsett hur hunden mår rent psykiskt eller hur mycket energi den har efter operationen. Om en hund med mycket energi själv får bestämma tempo och längd på promenaderna kan det leda till överansträngning och skador.

När kompressen är borttagen och såret har läkt så kan du börja stimulera huden och få igång blodcirkulationen genom att strycka och klappa runt området som blivit öppnat. Var noga med att såret inte blir infekterat!

Övningar

Dag 10 efter operationen kan ni börja träna upp styrkan och balansen genom tasslyft, lätt att göra hemma. Börja med att lyfta en tass i taget och sedan diagonala lyft.
Diagonala lyft är när ni lyfter en framtass och den motsatta baktassen samtidigt, tex vänster fram och höger bak.
Ta gärna hjälp av någon så ni lyfter vars en tass. Hunden får inte stödja sig mot personen som håller i tassarna utan ska ha sin tyngd i marken.
Börja lyfta en liten bit över marken för att sedan öka höjden efter hand. Upprepa morgon och kväll i tre repetitioner. Börja hålla uppe i 30 sekunder, eller så länge som hunden klarar och öka sedan på med 15 sekunder efter 5 dagar.

Balansbollsträning är inte bara en rolig aktivering utan ett väldigt bra verktyg i friskvård och rehabilitering. Det stärker den lednära muskulaturen och rygg, buk och bål.
Detta kan ni börja med dag 14 efter operationen, minst 4 dagar i veckan.
För att träna rätt och riktigt med balansbollsträning och få bra övningar till just rehabilitering för buk och mage kan ni boka in privatträning HÄR eller leta efter en aktuell kursstart i vårt kursutbud HÄR

Efter dag 14 kan ni även utnyttja miljön på promenaderna eller vad ni har hemma. Höga ben lyft över tex cavaletti, pinnar på marken eller en stege. Balansera försiktigt på låga föremål, tex stenar eller stockar. Tänk på säkerheten! Ha sele på hunden och kontrollera underlaget.