Nedvarvning efter fysisk aktivitet

Nedvarvning efter fysisk aktivitet

Hunden har fått springa fritt under hela promenaden i alla gångarter, över stock och över sten. När ni sedan kommer tillbaka ber du hunden hoppa direkt in i bilen, för nu ska ni åka 30 minuter hem. Vad händer i kroppen och i huvudet på hunden när vi plötsligt avbryter på det sättet?
Inom hästvärlden är det en självklarhet att skritta av hästen efter ett träningspass. Man låter hästen varva ner både fysiskt och mentalt genom lugna övningar som avslut på en längre ridtur eller någon annan fysisk aktivitet.
 

Sätt dig själv i hundens situation

Tänk dig att du springer till bussen eller tåget. Du är sent ute och måste hinna med, så du springer några hundra meter. Pulsen och andningen höjs. När du slänger dig in på bussen hittar du snabbt en plats och sätter dig ner. Hur mår du då? När vi inte låter kroppen gå ner i varv utan går från 100 till 0 kan vi känna oss illamående och benen känns som spagetti. Så kan det även bli för våra fyrbenta vänner om de inte varvar ner efter aktiviett.
 
Precis som oss människor, och precis som hästar, behöver hundar skrittas av och varva ner efter fysisk ansträngningar. Planera därför in nedvarvning i slutet av både promenader och träningspass.
 

Såhär brukar det se ut

Låt oss säga att ni är ute i skogen och har det härligt. Hunden har fått springa fritt under hela promenaden i alla gångarter, över stock och över sten. När ni sedan kommer tillbaka ber du hunden hoppa direkt in i bilen, för nu ska ni åka 30 minuter hem. Vad händer i kroppen och i huvudet på hunden när vi plötsligt avbryter på det sättet? Kroppen är fortfarande intställd på arbete men den hamnade i en bil, helt stilla? Samma exempel hade kunnat handla om en agilitytävling, ett lydnadspass eller kanske en timme i hundsimmet.
 

Kroppen arbetar hårt

När hunden utför fysisk aktivitet koncentreras blodcirkulationen till musklerna för att förse dem med näring och syre. Samtidigt transporteras slaggprodukter ut ur systemet och stresshormonerna ökar för att få hjärtat att pumpa snabbare. Hela kroppen arbetar och optimerar sitt inre system för att kunna utföra rätt rörelser så bra som möjligt.
 
Om hunden avbryts när musklerna, systemet och huvudet är på topp och jobbar så kyls musklerna ner för snabbt. Det leder till att cirkulationen blir sämre och den når inte ut till de muskelfibrer som behöver återuppbyggas. Slaggprodukter blir kvar i systemet och stoppar nytt frächt blod från att stömma igenom. Otroligt mycket av den positiva effekt som träning har går förlorad och vi riskerar att hunden drar på sig skador.
 

Kom ihåg nedvarvningen

Att skritta av och vara ner är mysigt, minskar risken för träningsvärk och dämpar stresshormonerna långsamt vilket ger en god effekt för resten av dagen, hundens fysik och inställning till aktivitet. Testa! Du får några tips nedan som är lätta att följa. Gör det och utvärdera sedan. I princip alla upplever att de plötsligt har en hund som klarar av att gå och lägga sig efter aktivitet, istället för att fortsätta ränna runt i huset. Det blir så när insidan och utsidan hamnar i balans.
 
 
För att motverka detta och få en långsam nedvarning kan du:
1. Ta de sista 10-20 minuterna i kort koppel. Sänk tempot successivt och skritta långsamt i slutet.
2. Stretcha hunden utifrån individuella behov.
3. Sätt på ett täcke om ni ska åka bil eller sitta still, så håller hunden värmen.