Kattliv med klös

Kattliv med klös

Vi kan bara konstatera faktum: katter kommer klösa. Det är ditt ansvar som kattägare att de din katt rätt förutsättningar för att klösa där du vill, istället för på din soffa. Som tur var är det inte så svårt. Här får du alla viktiga tips.
Inredning för en lycklig gerbil Läsning Kattliv med klös 3 minuter
Katter klöser av många olika anledningar. De lossar slitna delar av sina klor, de markerar sitt revir och de får en skön träning av sin överkropp. Vi kan bara konstatera faktum: katter kommer klösa. Det är ditt ansvar som kattägare att de din katt rätt förutsättningar för att klösa där du vill, istället för på din soffa. Som tur var är det inte så svårt. Här får du alla viktiga tips.

Olika material
De flesta kattägare skulle hålla med om att de kan ha väldigt bestämda åsikter och verkligen vet vad de gillar. Såklart gäller detta även för kattens klösvanor. Det finns många olika alternativ för material på klösmöbler, så för att hitta det som passar din katt bäst kan du antingen titta på var din katt klöser idag eller så får du prova dig fram. Det viktigaste för de flesta katter är att de verkligen kan låta klorna sjunka in ordentligt i materialet. Några exempel på sådant de flesta katter gillar att klösa på är papp, tyg, sisal, trä och kork. Enligt en studie tycker flest katter om att klösa på rep av olika slag.

Vinkel
Det finns väldigt många olika vinklar för en katt att klösa i. Vertikalt är populärt – rakt upp. Andra katter tycker bättre om lutande klösytor, eller helt horisontella. Det är vanligt att äldre katter inte längre orkar klösa lika högt som de brukade och därför börjar klösa på saker som är lättare att komma åt. En piggare katt kan tvärt om vilja sätta sina klor så högt upp som bara möjligt, så där behöver vi ge en klösmöbel som är riktigt hög och stabil.

Stabil
Många katter vill ta i när de klöser. Därför måste den möbel de klöser på vara stabil. Kanske är det anledningen till att katten Jamaica hellre klöser på soffan är den vingliga klöspinnen? Den möbel du köper till din katt behöver vara anpassad till kattens storlek (stor katt kräver stadigare möbel).

Byt klösmöbeln
När kattens klösmöbel inte längre ger motstånd till klöset är det dags att köpa en ny klösmöbel. Du behöver inte nödvändigtvis ta bort den gamla eftersom den är en trygg, väldoftande möbel för din katt – men lägg till en fräsch klösyta lite då och då.

Nej? --> Ja!
Det är inte ovanligt att katter ibland klöser på ställen där de inte borde. När det blir så kan man till exempel använda aluminiumfolie på kattens utvalda klösplats under en period. Men! Varje gång du hindrar din katt från att klösa någonstans så behöver du ge den ett bättre alternativ. Titta på tipsen ovan och försök återskapa det katten troligen gillade med den förbjudna platsen. Hur lutar den? Vilket material var det? Är det en extra hållfast möbel? Vad kan din katt ha tyckt om så mycket?

Det finns mycket att göra för att ge din katt ett liv med klös! I butik hittar du klösträd, klösmattor, klösbrädor att hänga på väggen och mycket mer.