Kaniner som äter bajs

Kaniner som äter bajs

Men vänta, vad hände där? Åt kaninen nyss sitt eget bajs?! Absolut, och det är faktiskt livsviktigt.
Där sitter kaninen och myser. Så helt plötsligt rycker den till, ser lite klurig ut och så poppar nosen ner mellan bakbenen. Upp kommer kaninen med hela munnen full och oj, så nöjd den ser ut. Men vänta, vad hände där? Åt kaninen nyss sitt eget bajs?! Absolut, och det är faktiskt livsviktigt.

 

Speciella anpassningar

Kaniner är från nos till svans anpassade för att äta gräs. Det är nämligen så att gräs är väldigt svårsmält föda som vi människor varken skulle klara av att tugga eller göra om till näring i magen. Genom evolutionen har kaninen anpassats och blivit en alldeles speciellt effektiv liten gräsklippare.

För att klara av att göra mat av gräs har kaninen bland annat utvecklat tänder som växer hela livet, ett ständigt behov av att småäta och en väldigt stor blindtarm.
Blindtarmen är den del av tarmen som vi människor inte använder men kan få väldigt ont i och behöva ta bort. Hos kaninen är den livsviktig och används hela tiden.

Fiber sorteras i tarmen

I tunntarmen kan kaninen nästan inte dra någon nytta av de fibrer som den äter. Enzymerna orkar helt enkelt inte bryta ner dem. Därför sorteras fibrerna efter tunntarmen. De osmältbara fibrerna åker vidare och blir de torra, runda kaninpluttarna som syns i toahörnet. Smältbara fibrer sorteras istället ner i blindtarmen där små, små mikroorganismer attackerar dem. Här sker naturens magi.

Ut kommer en druvklase

Resultatet av arbetet från blindtarmen blir en speciell liten avföring som ser ut som en druvklase ungefär. Den är mjuk, täckt av ett litet slemlager och luktar illa. Dessutom är den sprängfull av näring. För att kaninen ska kunna ta upp näringen behöver avföringen dock komma tillbaka till tunntarmen, för i ändtarmen gör den ingen nytta.

En lycklig kanin mumsar bajs

När det är dags för blindtarmsavföringen att komma ut tycks kaninen känna av detta. Den avbryter vad den gör och plockar upp druvklasen direkt från anus. Därefter mumsar den lite och sväljer näringsbomben som far ner i tunntarmen där näringen kan tas upp. Så kommer fibrerna till nytta i kaninen i andra omgången.

 

Om du ser blindtarmsbajset

Såhär är det meningen att det ska gå till. Ibland hamnar dock druvklasarna inte i munnen. Detta är ett tecken på att något inte är riktigt som det ska. Kanske blev kaninen helt enkelt skrämd precis när den skulle äta bajset, eller så är det något i fodret som inte är helt optimalt. Om blindtarmsbajset fastnar i din kanins päls och du ser det regelbundet bör du konsultera din närmaste kaninkunniga veterinär.