Hundmassage i friskvårdssyfte

Hundmassage i friskvårdssyfte

Alla hundar mår bra av massage och friskvårdsträning. Allt från familjehunden till den hårt presterande atleten. Att regelbundet gå på friskvårds behandling förebygger och förhindrar skador från att uppstå. Musklerna är kraften i rörelseaparaten. 
Kennelhosta Läsning Hundmassage i friskvårdssyfte 2 minuter Nästa 8 anledningar att alltid ha godsaker i fickan

Hundmassage i friskvårdssyfte

Alla hundar mår bra av massage och friskvårdsträning. Allt från familjehunden till den hårt presterande atleten. Att regelbundet gå på friskvårds behandling förebygger och förhindrar skador från att uppstå.

Musklerna är kraften i rörelseaparaten

Det är musklerna som får hunden att kunna utföra rörelser. Det är det aktiva stödet till lederna. Massagen ger större rörelsefrihet till musklerna så att lederna kan röra sig på korrekt sätt. När musklerna inte fungerar fullt ut så går det passiva stödet till lederna in och jobbar mer, vilket är ledbanden. Med massage och  rätt träning håller vi kraften i rörelseapparaten frisk och sund.

Vi har ju även glatt och hjärtmuskulatur - de musklerna som jobbar av sig själv.

Massagen ökar kommunikationen mellan nerverna och muskulaturen. Reflexerna förbättras så att hunden kan reagera snabbare. Blodkärlen vidgas, blodvolymen ökar, kärlväggarna slappnar av och blodet rinner fortare.
Detta hjälper hunden att sänka stress och nervositet. En allmänt stressad hund mår bra av regelbunden massage under tiden man jobbar på det som är grunden till hundens stress. Vid massage utsöndras även oxytocin, ett antistress hormon, och hormonerna som ökar stressen sänks.

Ökad blodcirkulation

Det venösa flödet cirkulerar snabbare och transporterar syre och näring effektivare till muskler, bindväv, benväv och inre organ. Vilket hjälper hunden att kunna återhämta sig lättare och förebygga spänningar.

Lymfcirkulationen

Lymfcirkulationen hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna och är även en del av immunförsvaret.
Massagen hjälper till att få ut kroppens orenheter snabbare. Regelbunden massage gör hunden mera motståndskraftig mot sjukdomar. En hund som är eller har varit överviktig kan ha mycket vätska i kroppen. Får man fart på lymfsystemet så kan hunden alltså tappa det där sista kilot som är målet!

Hjälper musklerna att få upp näring.

Massage motverkar och minskar den bindväv som alltid bildas i orörliga muskler. I friskvårds syfte förekommer orörliga muskler framförallt hos äldre hundar. De börjar bli trötta, orkar inte lika mycket och musklerna får inte arbeta som de brukar. Med massagen och passiva rörelse kan vi hålla igång hundens muskler.

Utöver alla dessa effekterna så påverkas utsöndringsorganen, njurarna och magtarmkanalen, vilket gör att hunden oftast behöver göra sina behov direkt efter behandlingen.