Hunden som hoppar

Hunden som hoppar

Atlas hoppar, skuttar och flyger rundor när det är dags för promenad. Här kan ni läsa om en effektiv, human metod för att träna en hoppig hund att ha alla fyra tassar på marken.
Harmonisk hundlek Läsning Hunden som hoppar 4 minuter Nästa Kennelhosta

Många upplever det som ett problem när hunden hoppar av olika anledningar, vilket är fullt förståligt. Hunden kan till exempel åstadkomma skada om den är stor. Denna texten handlar om hundar som hoppar när man kommer hem men tillvägagångssättet fungerar i alla situationer, på alla beteenden som vi önskar få bort.

Fokusera på rätt beteende

Förklara för hunden vad den kan göra istället för att hoppa. Ge hunden ett annat beteende som alternativ som lönar sig mycket bra! Gör det lätt för hunden att göra rätt och guida hunden i det andra alternativa och lönsamma beteendet innan den hinner göra fel.

Träna vid sidan om situationerna där det oönskade beteendet dyker upp. Se det som all annan typ av träning. Lägg upp kriterier som hunden klarar av. Lägg band på din frustration och andra jobbiga känslor. Var positiv.

 

Ibland blir det inte så bra

En av mina fina rasthundar har lite svårt att kontrollera myrorna i brallan när jag kommer. Det är mycket hoppande och ”hålla i jackärmen”.
Med pressat rastningschema får jag inte alltid tid att köra ordentlig träning situationen.

Bristen på tid har gjort att jag har:
- Ignorerat beteendet (största misstaget jag har gjort)
- Bett honom sitta istället (myrorna springer runt i öronen med, svårt!)
- Bara fått påklädningen av utrustningen överstökat för att komma ut genom grinden där han lugnar sig. (vilket har lett till hög aktivitetsnivå kring selen. Ajaj...)
- Väntat ut honom på ett annat lugnare beteende och belönat

Ovanstående metoder har fungerat helt okej just i situationen men ger inget resultat på längre sikt.
- Bara ignorera är det värsta och har därför bara använts några fåtal gånger när han började hos mig, innan jag såg effekten av det. Myrorna i brallan blev fler och beteendena eskalerade. Att ignorera beteenden är något jag aldrig vill jobba med egentligen.

Vad jag gör istället

I videon ser ni vårt första träningspass enligt detta upplägg.

Atlas tränar med klicker. Jag använder ett smackljud med munnen som är hyfsat likt ett klick, vilket han verkar förstå.

Filmen börjar med att jag kommer ut ur huset. Det är för att jag ska kunna gå in och stänga larmet i lugn och ro. Att Atlas ska gå ut och vänta när jag kommer har vi kört på länge och han förstår min önskan.

Atlas hoppar - jag vänder mig halvt - Atlas fick fyra tassar i marken <- KLICK , belöna långt ner (helst på marken)

Därefter börja Atlas förstå och vi kunde vara lite i rörelse

Atlas närmar sig mig med alla fyra i marken <- KLICK belöna! Grym vovve började ge ligg och sitt som beteende självmant.

När han börjar hoppa mitt i allt är det oftast för att jag är för långsam med belöningsmarkör och belöning.

När det är dags att ta på selen börjar han gå upp i varv igen. Varje gång han gör det så försvinner selen och jag går tillbaka till att belöna lugn och tassar i marken.

Sen kör vi knäppet med omväntlockande - vilket vi gjort ett tag.
Målet här är att få bort det och på samma vis som vi jobbar bort hoppandet - att jobba bort att han far rundor och ska busa.

Promenaden börjar i hallen

En promenad börjar redan innan ni öppnar dörren. Innan ni sätter på utrustningen. Jobbar vi fram ett lugn från start så följer det med ut på promenaden.

Istället för att ignorera beteenden - visa och förklara för hunden vad den kan göra istället. Visa att det andra alternativet lönar sig BRA

Tack Atlas, både för videon och för att du får mig att tänka till och prova alla verktygen i min verktygslåda.