Det försöker katten säga dig

Det försöker katten säga dig

Katter är katter, människor är människor. Därför är det häftigt att vi faktiskt kan kommunicera med varandra. Här förklaras några beteenden som katter kan utföra för att kommunicera med människor.

Katter är katter, människor är människor. Därför är det häftigt att vi faktiskt kan kommunicera med varandra. Många av de beteenden som katter visar mot människor liknar de som de skulle visa mot katter de tycker om. Här förklaras några beteenden som katter kan utföra för att kommunicera med människor.


Gnida sig mot dig

Det här beteendet är vanligast när ägaren kommer hem efter att ha varit borta. Katten vill då återankyta till dig och visa att ni tillhör samma familj. Det är alltså en mycket vänlig hälsning och inte något som betyder att katten försöker "äga" dig - vilket är en vanlig missuppfattning. Hen försöker bara berätta att ni hör ihop i samma lilla familj.

Snurrar svansen runt dig

Katter som har svansen rakt upp är generellt nöjda, och kan till och med vira svansen runt din handled eller ditt ben när de hälsar. Det här är ett vänligt beteende som liknar det katter kan göra med varandra när de tvinnar ihop svansarna vid hälsning.


Spinner och jamar

Det här är ett ljud katter kan visa mot dem de tycker om för att hälsa och visa uppskattning. Ofta är tamkatter mycket ljudligare än ferala (förvildade) katter eftersom människor tenderar att ge katterna uppmärksamhet när de låter. På så vis lär sig katten att vissa ljud lönar sig väldigt väl. Fundera på vilka ljud din katt gör och hur du kanske uppmuntrar dessa i er vardag.