Därför är kattungens första tid viktig

Därför är kattungens första tid viktig

Blir inte första tiden i kattens liv rätt så har man mycket att ta igen senare. Som tur var vet vi en hel del om vad kattungar behöver för att bli lugna, trygga individer. Läs den här artikeln för att inte missa något!
Skötsel av Guppy, Poecilia reticulata Läsning Därför är kattungens första tid viktig 4 minuter Nästa Det försöker katten säga dig

Kattungar föds blinda och hjälplösa. De fortsätter att bara kunna kräla runt långsamt och klumpigt i sitt bo under sina två första levnadsveckor. Efter 10-16 dagar öppnar de ögonen och efter vecka tre börjar de upptäcka världen på ostadiga tassar.

Mamma vet bäst

Kattmamman lär kattungar det mesta i livet. Socialisering till nya situationer och människor kommer gå mycket lättare om mamman är trygg. Visar hon att det är okej att bli klappad, att gå in i en transportbur och vistas i nya miljöer så är chansen mycket större att kattungarna blir trygga. Dessutom är det viktigt att mamman i allmänhet får rätt mat, har en bra miljö och är frisk för att kattungarna ska må så bra som möjligt.

 

Det öppna fönstret

Katter, och andra arter, har så kallade "socialiseringsfönster" då de är väldigt öppna för att lära sig saker om andra djur och miljön de lever i. För katter är det fönstret som mest öppet mellan två till sju veckors ålder. Man tror att fönstret även är halvöppet några veckor till, men det är verkligen viktigt att kattungar får positiva upplevelser under sina första levnadsveckor. Det de inte lär sig under denna tid är mycket svårare för dem att ta till sig senare i livet. Låt kattungarna uppleva sådant de kommer behöva uppleva senare i livet, men på en nivå de klarar av.

Till exempel kan man låta kattungarna uppleva en dammsugare på låg effekt (lågt ljud), lugna barn, andra katter, lukten av hundar och trevliga stunder i transportbur. Se hela tiden till att kattungarna inte blir rädda och låt dem vara precis så nära eller långt ifrån den nya saken som de behöver. Om mamman kan vara med och är trygg från början är det ett stort plus. Associera gärna de nya sakerna med god mat, rolig lek och mysiga kelstunder. Så; först ställer du ner transportburen på golvet. Sedan serveras god blötmat, mums! Transportburens ankomst förutspår alltså trevliga saker.

 

Hanterade kattungar är smartare

I studier har forskare kunnat se att varsamt hanterade kattungar blir tryggare. De mognar till och med fortare om de hanteras i tidig ålder, både gällande beteenden och rent kroppsligt.

Mamma lär ungarna jaga

Från det att kattungarna är omkring 4 veckor gamla skulle de i naturen börja lära sig att jaga. Den möjligheten finns inte för alla tamkatter, eftersom kattmamman inte har tillgång till byten. Har hon möjlighet att jaga så kommer hon att ta hem döda byten till kattungarna som de själva får "öppna". Därefter tar hon in byten som lever men som hon skadat mer eller mindre. En duktig kattmamma kommer visa kattungarna olika sätt att fånga och döda bytesdjur, för att sedan låta dem träna själva. Vill man att katten ska hålla efter gnagare som vuxen behöver den få möjlighet att lära sig det som liten.

 

Lek och lär

Kattungar börjar leka så snart de kan manövrera sina små tassar. De övar sina sociala färdigheter och sin jaktteknik - båda viktiga för kattens framtida liv. Mest leker de med sina syskon, mamman leker bara lite med dem. Som lekfullast är kattungar mellan tre till fem månaders ålder. En ensam kattunge som inte har sina syskon att leka med kan bli relativt socialt inkompetent som vuxen om den inte får träffa andra katter tidigt i livet.