Bli kompis med dina kaniner

Bli kompis med dina kaniner

Drömmen om en kaninkompis inkluderar ofta kel med söta nosar och små kanintassar som kommer skuttande för att möta dig. Här får du de bästa tipsen för att bli en riktigt bra kompis till din kanin.

Skynda långsamt

När våra nya kompisar har fått komma hem vill de flesta direkt att de ska älska oss. Men om du tänker efter, hur ofta är du bekväm med att kramas, sitta nära och vara bästa vänner första kvällen med en ny person? Relationer behöver tid att byggas. Kaniner är dessutom flyktdjur som hela tiden har en tanke på att någon kanske vill äta dem. Låt därför kaninerna komma till dig i sin egen takt. Låt dem få tid att göra sig hemmastadda och lär känna varandra långsamt. Sakta men säkert är bättre än snabbt och slarvigt.

 

Lär dig förstå kaninen

En grundpelare i en god relation är förståelse. Därför behöver du ta dig tid att sätta dig in i hur kaniner kommunicerar; vad deras kroppsspråk betyder. När du vet det kommer du att kunna reagera bättre på kaninernas signaler vilket de kommer uppskatta. ”Titta, en smart människa – det gillar vi!” Du har till exempel tid att göra detta medan kaninerna blir hemmastadda – om du inte redan gjort det. Läs till exempel vår artikel om kaninens kroppsspråk här.

 

Respektera gränser – samtycke

När du väl förstår kaninens kroppsspråk behöver du också lyssna på vad de säger dig. Om kaninen inte vill kela så vinner ni inget i relationsbygge av att du tvingar dig på den. Ifall din kanin ber dig att backa så bör du, om möjligt, backa – annat är respektlöst. Efter hand som ni bygger er relation till en positiv, varm vänskap kommer ni att kunna umgås mycket mer.

En bra regel för att se om din kanin tycker om de klappar och kel du ger är att klappa 5 sekunder och sedan sluta. Se vad kaninen gör. Försöker den få din uppmärksamhet, eller ligger lugnt kvar? Ja, då ska det nog gå fint att klappa vidare. Om den däremot verkar som förstelnad eller skuttar iväg så avbryt kelstunden och återkom en annan gång.

Vägen till hjärtat går genom magen

Det låter kanske klyschigt eller som att vi ska muta oss fram till en god relation – men att använda godbitar för att främja relationen är mycket mer än så. Det är en del av naturens mest fundamentala lagar att vi lär oss om vad som ger fördelar till oss. Om du kopplas ihop med godbitar kommer du att vara viktig för kaninen. Du kommer få lite av matens naturliga värde. Så erbjud din kanin en liten godbit (persilja, 1 pelletsbit, maskrosblad) varje gång du passerar den. Snart har du en kanin som springer fram till dig för en godbit och som sedan vill umgås eftersom umgänge med dig leder till bra saker. Lite som när vi fikar med människokompisar.

Gör rätt val från början

Om du inte specifikt är intresserad av att lägga mycket tid på relationsbygge och hanteringsträning så gör du gott i att välja din kaninkompis med eftertanke. Be gärna om att få så mycket information som möjligt om kaninmamman, hennes personlighet kommer påverka kaninungarnas i mycket stor grad. Om uppfödaren har hanterat kaninerna mycket och trevligt under deras uppväxt är det också större chans att dina kaniner blir trygga och trevliga kompisar.

 

Sammanfattningsvis är det tålamod som gäller. Ge dina kaniner en anledning att tycka om dig genom att respektera deras gränser och bjuda på trevliga stunder.