Berikning för geckos

Berikning för geckos

Visste du att det forskars på reptilers välfärd? Det gör det! Här får du veta hur du kan berika din geckos liv, så att ödlan får ett rikare liv.
Vanliga Råttsjukdomar Läsning Berikning för geckos 3 minuter Nästa Vanliga Marsvinssjukdomar

Välfärd är ett hett forskningämne inom däggdjursvetenskap. Det innebär att forskningen på dessa djur har skiftat från att bara handla om att djuren inte ska må dåligt, istället fokuserar vi på att djuren ska må bra. Nu har välfärdsforskningen tagit sig över till reptilernas värld.

Berikning är ett tjusigt begrepp från etologin som handlar om att ge djur utlopp för sina naturliga beteenden och kontroll över sin miljö. Det används mycket i djurparker för att underhålla de vilda djuren som är i fångenskap. Sanningen är dock att reptiler också behöver berikning. De mår bättre, blir smartare och är dessutom roligare att titta på.

Leopardgecko
Leopardgeckon är en vanlig ödla att ha som husdjur. Den jagar insekter i öknen på natten med hjälp av syn- och luktsinnet. Hanarna är territoriella, de försvarar sitt revir med doftmarkeringar och om de behöver kan de attackera. De är ektoterma, vilket innebär att deras kroppstemperatur regleras med hjälp av temperaturen i miljön. Om de vill bli varmare lägger de sig närmare något varmt och tvärt om.

Berikning för geckon
Så, om vi nu ska berika en gecko utefter dess naturliga beteende kan vi använda oss av fyra kategorier: lukter, temperatur, mat och objekt att utforska.

Luktberikning
Luktberikning kan till exempel vara objekt som du gnuggat med någon intressant doft. Kanske en krydda eller doft från en annan reptil - som är frisk och som den berikade reptilen inte upplever som hotfull. Geckos verkar leva i en värld där doft är väldigt viktigt så att lägga lite tid på att variera dofterna i geckons liv är väl investerad tid i djurets naturliga välfärd.

Matberikning
Matberikning är vanligt för våra vanligaste husdjur: katt och hund. Vi kan låna saker från dem! Mindre matpussel, leksaker och matskålar kan användas även för geckos. Man kan också använda hushållsavfall så som toarullar och äggkartonger att gömma lite mat inuti. Det här är en väldigt populär berikningstyp. Att anstränga sig lite för att geckon ska få jaga, leta och tänka innan den äter är väldigt bra för dess välfärd.

Temperaturberikning
Temperaturberikning innebär framförallt att ödlan ska kunna kontrollera sin egen temperatur. Detta kan till exempel åstadkommas genom att sätta upp en gren som ödlan kan klättra på för att närma sig värmelampan, eller gömma sig under för att undvika värmelampan. Se alltid till att ödlan inte kommer i direktkontakt med värmelampan eftersom de då kan bränna sig och få livshotande skador. Den här typen av berikning är väldigt populär bland leopardgeckos. Om du tänker igenom placeringen av grenar och annat i geckons bur kommer berikningen väldigt naturligt och ger ödlan många olika valmöjligheter för temperaturreglering.


Nya upplevelser
Nya saker att utforska kan vara lite vad som helst som reptilen inte har sett/luktat innan. Kom ihåg att det ska vara rena, säkra saker som inte skadar geckon. När de upptäcker nya saker använder de många naturliga beteenden.