Berika kaninens måltider

Berika kaninens måltider

Varför matar vi våra djur i matskål? När vi matar i matskål ligger all maten serverad på en plats. Passa istället på att använda fodringstillfällena till att ditt djur ska få ägna tid åt maten. Hur du gör får du veta i denna artikel!

Naturligt beteende

Det som fyller största delen av kaninernas tid är att äta. Vilka lyckostar va? Det kan tyckas som ett enkelt behov att uppfylla, men det blir faktiskt ganska ofta fel just när det kommer till matandet.

Kaninen spenderar 50% av aktiv tid betandes. Dieten består av gräs och låga växter. Den äter lite rötter och bark också, men inte jättemycket. Den råkar troligtvis inte på ett morotsland. Hint: sagobilden av kaniner som käkar morötter är inte speciellt naturlig. Kaninen äter alltså gräs av många sorter, örter och blad som sitter lågt på buskar.

 

Kaninen selekterar föda. Många rovdjur ägnar mycket tid åt att leta efter föda, eftersom deras byte inte sitter framför dem. Kaniner bor i sin mat, så deras tid används till att välja vilken mat de ska äta. För oss är gräs bara gräs – men det finns massvis med olika sorters växter på en äng eller en gräsmatta. För en jätte skulle äpplen och plommon nog se ganska lika ut, men för oss är de väldigt olika. Samma gäller för en kanin och olika grässlag. De har olika näringsvärde och säkert olika smak…. Djur föredrar faktiskt att jobba lite för sin mat. Leta, välja eller vad som nu är naturligt för dem. Att få söka och välja är belönande i sig.

 

Exempel på berikning

Hur gör vi så att våra tamkaniner verkligen får utlopp för sitt ätbeteende? Det finns jättemycket att göra. Det viktigaste är att öka ättiden!

Kaniner ska alltid ha obegränsad mängd hö, detta för att upprätthålla både mental och fysisk hälsa. Det är också bra att ha flera utfodringsplatser eftersom kaninen då behöver röra på sig mer, den kan välja favoritplatser och den slipper konkurrera med andra kaniner som den bor med. Studier har visat att kaniner föredrar att äta från marken, men det är viktigt att komma ihåg att de inte vill eller bör äta hö som har blivit kontaminerat med avföring. Man kan därför både erbjuda hö i höhäck och hö som ligger på marken.

Den energitäta födan kan med fördel användas till träning/aktivering. En kanin som inte får mängder med pellets kommer verkligen jobba för att få en bit. Man kan stoppa pellets, örter och annat i toarullar, äggkartonger, eller aktiveringspussel som finns till hundar… eller helt enkelt sprida ut en blandning av olika blad så att kaninen verkligen får leta och beta. Eller så tränar man sin kanin att hoppa in i transportbur, snurra, high five… Det finns alltså möjlighet att träna in både beteenden som är bra om kaninen kan och lite mer spexiga saker.

 

Något vi nu vill fråga er om är matskålens funktion. Varför matar vi våra djur i matskål? När vi matar i matskål ligger all maten serverad på en plats. Passa istället på att använda fodringstillfällena till att ditt djur ska få ägna tid åt maten, så som vi nyss berättade om.