8 anledningar att alltid ha godsaker i fickan

8 anledningar att alltid ha godsaker i fickan

Men usch, jag vill inte ha en bortskämd hund! Nej, men du vill såklart ta smarta träningsbeslut, skydda din hund och göra det mesta av varje stund. Allt detta går enormt mycket bättre med lite godbitar i fickan.
Hundmassage i friskvårdssyfte Läsning 8 anledningar att alltid ha godsaker i fickan 4 minuter Nästa Välj rätt hunddagis

1. Belöningar fungerar

Det här vet vi. Det här är en tydlig slutsats ur modern, vetenskaplig litteratur. Vill du träna hund bör du använda belöningar och fokusera på de beteenden som du vill se mer av. Det här har inga negativa bieffekter till skillnad från hot, press och obehag. Eller, kanske en. En väldigt glad och samarbetsvillig hund.

2. Mat/Godis är smidigt

Vadå, det finns ju massor av belöningar där ute? Lek, kel, eller kissfläckar för den delen. Ja, absolut är det så, men visst är det lite osmidigt att stoppa kissfäcken i fickan? Mat däremot tar väldigt lite plats, det kan vara ganska okladdigt och enkelt att hantera. Du kan leverera mat i små, små bitar så att du kan belöna ofta.

3. Passa på att berika hunden

I naturen finns inga matskålar, där är varje måltid ett resultat av hårt arbete. Även våra domesticerade djur tycker faktiskt om att få sin mat som lön för lite trevligt arbete. Skippa därför matskålen och häll foderransonen i fickan istället. Plötsligt har du en himla massa tillfällen att belöna din hund helt utan att den kan kallas "bortskämd" av grannen eller riskerar att bli fet. Du kan antingen belöna rätt beteenden, eller ge hunden en liten sökövning genom att sprida ut maten i ett buskage.

4. Ditt tankesätt förändras

När din ficka är full av små belöningsmöjligheter är det som om din syn blir bättre. Plötsligt letar du rätt, istället för fel. Det här är helt fantastiskt både för dig och din hund. Vad man tänker har betydelse och här har du chans att få till stora förbättringar i er relation.

5. Perfekt som distraktion

Ingen hund klarar allt. Ibland går vi långt utanför deras komfortzon, till exempel på en full buss, hos veterinären eller i ett trångt hundmöte. Då är det perfekt att kunna "pausa" hundens inlärning så att den inte lär sig att det ni upplever är megahemskt. Med rätt mat kan du oftast distrahera hunden genom att helt enkelt kontinuerligt leverera godis tills det jobbiga är över. Hunden lär sig inget bra av det, men inte heller något dåligt. Ni får en ny chans nästa gång.

6. Stoppa lösa hundar

Tyvärr är det fler som har sina hundar lösa än som har koll på dem. Det kan lätt råka resultera i att främmande, lösa hundar kommer springande mot dig och din hund. Oavsett om din hund är bekväm med det eller ej är det alltid en god idé att hålla främmande vovvar på lite avstånd. Om en lös hund kommer springande kan de ibland stoppas genom att få ett godisregn kastat över sig. Då får du tid att gå mellan och förhoppningsvis röra dig bort med din hund.

7. Stoppa klåfingriga personer

Det är inte alla som förstår hur, eller om, man ska hälsa på hundar. Det är inte alla hundar som tycker om att hälsa på främlingar. När du ser att folk närmar sig kan du med lite gottar lättare avstyra bångstyriga händer genom att slänga en godbit till dem. "Här, vill du träna min hund?" - och sen har du en konversation och möjlighet att styra personens beteende. Kanske kan de be hunden sitta? Kanske bara kasta godis till den? Eller såklart kan du bara be dem vända om och ge godbiten till någon annan.

8. Ta vara på de små stunderna

Som hundägare är det lätt att känna sig otillräcklig. Man vill alltid aktivera mer, ge mer återhämtning, träna mer, ha en bättre relation. Om du alltid har dina belöningar tillgängliga och kan dela ut dem i små portioner har du möjlighet att träna lite när som helst. Är det lätt att träna så blir det också av.

 

Det här är bara några anledningar att alltid ha tillgång till belöningar. Inte övertygad än? Googla lite så ska du se, hela internet är fyllt av bevis på hur bra belöningar kan vara!