5 anledningar att skaffa en större fågelbur

5 anledningar att skaffa en större fågelbur

Visste du att det finns enormt många fördelar med att uppgradera undulaternas bur till en större variant? Om de får utrymme att flyga och bete sig naturligt kommer fåglarna och du få ett roligare liv tillsammans!
Börja med höns Läsning 5 anledningar att skaffa en större fågelbur 3 minuter Nästa Vad säger lagen om sällskapsfåglar?

Många undulater hålls idag i burar som begränsar deras möjlighet att flyga väldigt mycket. Tyvärr ser forskningen att denna begränsning leder till beteendeproblem och försämrad hälsa hos fåglarna. Här ger vi 5 anledningar till att ge dina undulater, eller andra fåglar, större utrymme.

 

Minska stress

En fågel som inte får utföra ett av sina mest basala naturliga beteenden, att flyga, kommer bli stressad. När djur utsätts för stress försöker de minska stressen så gott de kan. När det inte finns något bra sätt att slippa undan det som orsakar stressen kan de utveckla så kallade stereotypier. Det är beteenden som repeteras gång på gång, utan någon uppenbar funktion. Sådana beteenden lugnar djuret precis i stunden, men de tyder på en dålig levnadsmiljö. Man har sett i forskning att olika papegojor, till exempel undulater, kan utveckla stereotypier om de bor för litet. De kan börja gunga fram och tillbaka, gå eller klättra fram och tillbaka, tugga på gallret med mera. Hos undulater verkar den främsta anledningen till att stereotypier uppstår vara just brist på utrymme.

Håll din undulat frisk

Det är vanligt att undulater som inte får röra sig ordentligt blir feta. De är gjorda för att flyga långa sträckor för att samla mat, och då också förbränna en del av den energi de konsumerar. I en liten bur finns maten nära och ofta i stora mängder. De äter gärna, men för bränner sedan inte energin. En fet undulat kan till exempel drabbas av artros, fotsår, hjärt- kärlsjukdomar och leversjukdomar.

 

Få en smartare undulat

Det verkar faktiskt som att den inaktivitet som en liten yta orsakar kommer göra att undulaten blir mindre klipsk. Undulater som bor på liten yta kommer bli väldigt inaktiva och deras initiativförmåga verkar hämmas. Den kommer inte få lika bra resultat när den testas i olika intelligenstest. Ett vaket, intelligent husdjur är mycket trevligare att umgås med.

 

Studera naturligt beteende

En av de absolut bästa upplevelserna i livet tillsammans med ett husdjur är att verkligen se det roa sig och bete sig precis så som arten ska. Vi människor mår faktiskt bättre när vi får se lugna, trevliga djur som slappnar av i sin miljö. I en större bur kan undulaterna flyga, utföra fler olika beteenden och du kan skapa en mer intressant miljö för dem att undersöka. Vi lovar att både din och fåglarnas upplevelse kommer bli bättre!

En gladare kompis!

När djur blir stressade aktiveras deras försvarsmekanismer. En av dem är att bli känsligare för olika rörelser, ljud och så vidare. Stressade fåglar kommer därför vara svårare att göra riktigt tama. Kanske kan de passivt gå med på hantering på grund av hög stress. Men en glad, lugn fågel kommer du kunna bygga en riktig relation till, baserad på ömsesidigt förtroende. Visst låter det mycket trevligare?