10 saker du inte visste om ormar

10 saker du inte visste om ormar

Många tycker att ormar är läskiga, andra tycker att de är spännande. Hur som helst behöver du läsa dessa 10 fakta om ormar för att förstå dem bättre.

Huden är inte elastisk

Ormar har helt enkelt mer hud än de oftast behöver. När de sedan äter ett stort byte använder de den lösa extrahuden. Men när den väl tar stopp så är den inte elastisk. När ormen växer behöver den därför byta skin.

Ett enkelt sätt att se om en orm är dag- eller nattaktiv

är att titta på dess pupiller. Generellt så har dagaktiva ormar runda pupiller medan nattaktiva ormars pupiller är mer avlånga. Det här är inte en absolut sanning, men den gäller med några få undantag.

Underkäken är otroligt flexibel,

det vet många om. Den sitter inte fast ordentligt i skallen och kan därför flyttas för att få plats med stora byten. Vad många inte vet är att underkäken även är delad längst fram, på den plats som motsvarar vår haka. På så vis kan ormen expandera sin mun ännu mer.

Ormar kan inte tugga,

trots att de har 6 tandrader. Deras tänder är gjorda för att hålla fast och mata ner bytet i halsen. Men de kan inte tugga eller slita sönder sin mat.

Den tvådelade tungan är en viktig del i luktsinnet,

och varje tungspets passar i ett hålrum i gommen som kallas jacobsons organ. Där analyseras minsta lilla nyans av de kemiska ämnen tungan kunnat ta upp.

Ormars luktsinne är 20 tusen gånger starkare än hundens,

så det är tur för hundarna att vi ännu inte lyckats träna ormar att jobba i tullen. Då skulle många hundar bli utan jobb.


En vanlig myt är att ormar är döva,

men så är det inte. De kan höra dova ljud mellan 200-400 Hz. Som jämföretlse kan vi människor höra mellan 20 och 20.000 Hz.


En orm är lika varm som sin omgivning,

eftersom de är växelvarma. Det betyder att de inte kan skapa värme själva, så som vi kan, utan måste ligga och värma sig i solen för att fungera. Olika ormar har olika temperatur som de behöver för att må bra.

Pytonormen är den enda ormen som kan höja sin temperatur,

utan att lägga sig på en varm plats. Den rör sina muskler mycket snabbt och skapar på så sätt värme som höjer dess kroppstemperatur maximalt 7 grader över omgivningens temperatur. De gör bara detta när de ruvar på ägg.


Att ormar är avlånga vet vi, men även deras organ är avlånga

och ligger omlott inuti ormen. Den vänstra lungan har tillbakabildats och blivit liten så att den högra lungan kan bli stor och avlång. De får helt enkelt inte plats bredvid varandra.