Aktivering och belastning
I balansbollsträning så pratar man inte så mycket om VILKEN specifik muskel som tränas.
Man fokuserar på vilken del av kroppen som blir aktiverad och vilken del som blir belastad. Vi har med oss rygg, buk och bål mer eller mindre i alla övningarna och fokuserar sedan på framdel eller bakdel. Eller båda två.
Den delen som får aktiveringsträning är den delen som är på discen/bollen och den delen som får belastningsträning är den delen som hunden har mest vikt på. Lägger du discen på en pall så att framdelen blir upphöjd får du alltså aktiveringsträning fram och belastningsträning bak.
Har hunden framdelen på en pall och bakdelen på discen så får bakdelen både aktivering och belastningsträning. Här kan man göra en rad olika kombinationer, så länge du går efter de riktlinjerna som gäller i balansbollsträning.
Med aktiveringsträningen kommer vi åt de små stabiliserande musklerna runt omkring lederna. Är dessa musklerna för svaga eller skadade så jobbar lederna mer än vad de borde och kan skada ledbanden, därför ger denna träningen mer stabila och friska leder.
Med belastningsträningen kommer vi åt de stora mobiliserande musklerna.
Olika bollar
Just vilken storlek du ska ha på bollen har att göra med vilka övningar ni ska göra och hur stor hunden är. För liten boll kan riskera att hunden hamnar i fel position när den jobbar uppe på. För hög boll kan riskera för rak vinkel i höften när den ska ha framtassarna uppe på och baktassarna kvar på marken. Mer om det längre ner.
Ju mindre luft man har i bollen desto svårare och tuffare blir det för hunden. Är du osäker så är det därför bättre att pumpa i lite mer luft. Detta har också att göra med hur mycket hunden väger. En hund på 7kg behöver inte lika mycket luft i som en hund på 40kg.
På några av bollarna kan man se att de har lite piggar på sig. Detta hjälper hunden att hålla sig stabilt på produkten och inte halka. Vissa hundar är okej med dom, andra tycker dom är lite obehagliga. Alla discar går att vänta på för att ha den släta ytan uppåt.
Balansdisc - Finns i en mängd olika storlekar - allt från 10cm i diametern till 80cm i diametern. Discarna ser ut som en rund boll som man har plattat till. Blåser man i för mycket så kan den bli för rund och för svår att använda.
Peanut - en boll som har formen som en jordnöt. Midjan i mitten ger bollen två runda halvor som gör att bollen ligger stabilt på marken. Det finns många olika storlekar för olika syften och olika storlekar på hundarna
Bild:GulRehab https://gulare.com/dubbelboll-40-cm-/-l-65-cm-rod
Äggboll - en boll som har formen som ett ägg. Används på samma vis som peanuten men ligger inte lika stabilt på marken.
Runda pilatesbollar - passar bra för små hundar att jobba uppe på bollen. För mellanstora och stora hundar kan de ha för liten yta att jobba uppe på för och svårt att hitta bra storlek för att jobba med framtassarna uppe och baktassarna på golvet.
FitBone - en disc som är formad som ett ben, lika hög hela vägen runt om. Kan användas på samma vis som en disc men är ett jätte bra redskap till små hundar.Då den är lika hög hela vägen runt om - vilket inte discarna är som är något rundade på mitten, kan små hundar använda den som de stora använder peanut eller äggboll.
Halvbollar - halvrunda små bollar som är platta undertill. Här får hunden verkligen tänka till. En halvboll under varje bak eller fram, eller en under alla fyra tassarna. Finns även mini discar som fungerar på samma vis. Även dessa kan fungera som en peanut för de riktigt små hundarna.
Bild:GulRehab https://gulare.com/aktiveringsstenar-taggiga
Balansramp - även denna produkten ser ut som den låter, en liten ramp. Fyrkantig. Kan användas i kombination med andra discar eller med fram eller baktassarna på. Perfekt redskap för att lära hunden att backa upp på balansprodukter.
Bild:GulRehab https://gulare.com/movin-sit-balansramp-1
Med dessa balasprodukterna kan man komma väldigt långt i träningen med olika övningar. Men man kan också börja med att använda sig av en luftmadrass eller en hårdare soffkudde.