Kom igång med balansbollsträning

Kom igång med balansbollsträning

När hunden ska lära sig balansbollsträning är det mycket viktigt att hundföraren är lugn och mjuk. Många hundar kan tycka att det är läskigt i början och stresspåverkan kan öka skaderisken vid balansbollsträning.
Ha koll på din hundras! Läsning Kom igång med balansbollsträning 3 minuter Nästa Belöningsteknik för hundtränare

Hur kommer man igång med balansbollsträning?

Jag brukar rekommendera att man införskaffar sig en balansdisc och börjar lite med den. Bra övningar att börja med är att ha framtassarna på discen och gå över den så att baktassarna också får känna på den.
Innan vi börjar träna måste vi också veta hur hundens status i kroppen ser ut.
Har den varit skadad?
Är den skadad?
Några svagheter?

Känner du dig osäker på om detta är en träningsform för just din hund så kontakta en veterinär, fysioterapeut eller hundmassör. Allra bästa är om denna personen ni uppsöker för genomgång även är utbildad inom balansbollsträning.

Viktigt att tänka på vid inlärning

När hunden ska lära sig balansbollsträning är det mycket viktigt att hundföraren är lugn och mjuk. För många hundar är det läskigt i början och minsta lilla stresspåverkan kan skada hunden på discen/bollen. En stressad hund får problem med inlärning och får koncentrationssvårigheter.

Den försiktiga hunden

Tycker hunden att balansdiscen är lite läskig är det viktigt att aldrig locka den upp på discen med godis. Risken finns att den låser sig vid godiset, går upp och tar den och sen inser att den befinner sig på en plats den egentligen inte vågar vara på. Så här är det viktigt att vi tar det i hundens takt och minsta lilla intresse som hunden visar för discen så belönar vi bort ifrån discen, alltså kastar en godisbit på golvet bakom hunden tex. Håll i discen så att den inte rör sig om hunden börjar sätta upp tassarna på den.

Att använda klicker

Är hunden van vid klicker så använd gärna detta. Är hunden van vid shaping så är det en rolig metod prova. Vissa hundar går dock upp för mycket i aktivitetsnivå när klickern används, då måste vi plocka bort den igen. Vi vill uppnå lugn och 100% närvaro hos hunden för att den ska känna vad som händer i kroppen och inte gå in i för mycket ”träningsläge”. Lite meditativt tillstånd.

Jobba i tystnad
Använd inga kommandon i början. Använd istället andra typer av hjälper om hunden verkligen inte förstår vad du vill att den ska göra. Tex peka på discen, lägg handen på discen, lägg en godbit på discen ( sålänge hunden inte är rädd )
Anledningen till att inga kommandon används i början är för att risken finns att hundföraren och hunden missförstår varandra. Hunden får själv klura ut vad den ska göra men ibland behöver vi hjälpa och stötta på vägen, beroende på vilka tidigare erfarenheter hunden har.

Dansa-pausa
Lär sedan in start och slut signal. Använder du dig då av verbala signaler så tänk på att ha en låg och mjuk ton på rösten. Matcha signalerna med vilken aktivitetsnivå hunden ska ligga på, i detta fallet samlad och lung.

Komma vidare

För att fördjupa sig mer och träna på rätt sätt rekommenderar jag att man söker upp en person som är utbildad inom balansbollsträning och går en kurs eller privatlektion.
Hos oss på ZooGiganten finns balansbollskurser och ni är hjärtligt välkomna att även boka in en eller flera privatlektioner.