Belöningsteknik för hundtränaren
Att belöna hunden är lite som en konst. En teknik. Genom att utveckla och förbättra din belöningsteknik kan du få bättre flyt i träningspassen och göra det lättare för hunden att förstå.
Belöningsteknik med rätt godisförvaring
Vi börjar med hur du förvarar dina belöningar under träningspasset. De bör vara lätt tillgängliga så det är lätt för dig att komma åt det. Jag fördrar en godisväska som jag personligen tycker är lätt att öppna och stänga. Där är det lite som att prova ut ett par skor.
Ett exempel på vad som är lite mindre lättillgängligt är en plastpåse, i en byxficka.
Med godisväska hängandes mitt på magen, med en rem runt höften, kan du komma åt godiset lätt med båda händerna. Det är dessutom superbra om du vill inte ha smulor eller kladd i byxfickorna.
Att förvara godiset i handen under tiden ni tränar kan ibland sätta käppar i hjulet för er. Hunden kan låsa sig vid den handen som du har godiset i och det blir svårt för dig att använda händerna. Det finns dock ett undantag, som vi kommer till senare.
Inte smyga
Tänk på hur du står och går när hunden jobbar. Tänk på att inte lura med handen i godisväskan eller i fickan. Handen ska endast vara i väskan eller påsen när det du plockar upp en belöning.
Höger eller vänster
Är du höger eller vänsterhänt? Vilket du nu än är så kommer det att påverka träningen. Om du vill att hunden ska vara på din vänstra sida så använd din vänstra hand till att belöna hunden. Använder du istället höger hand att belöna hunden med som är på din vänstra sida så finns en risk att hunden kommer smått snedda in framför dig.
Det krävs två för att dansa tango
Om du ska jobba med lekbelöningar så är det inte bara hunden som ska leka, utan du också. Det krävs två sidor i både jakt och kamplekar. Är den ena sidan inte med till 100% är det heller inte lika givande för den andra sidan. Ha gärna specifika leksaker till träning som inte är de leksakerna som ligger hemma i korgen. Dessa specifika leksaker kommer enbart fram under träning.
Tempot i belöningen
Belöningsfrekvens är hur ofta en belöning kommer. Tränar du på något som är nytt eller svårt för hunden behöver du tala om för den ofta att den gör rätt. Alltså behöver belöningarna komma tätt inpå varandra. Här kommer vi till undantaget att kunna förvara några godbitar i en hand samtidigt som du levererar godiset, med samma hand.
Torrträna din belöningsteknik
Här nedan får du tips på övningar för människor att jobba upp belöningstekniker med. När du tränar så gör det gärna utan hund först. Ta istället hjälp av en skål eller en människa, det som kallas för torrträna.
- Hitta den bästa förvaringen – för just dig
- Fokusera på var du har dina händer under träningspasset. Tänk att du ska låsa fast dom längs dina sidor – för att inte lura med handen i godisfickan eller godisväskan. Du har händerna låsta längs med sidorna när hunden jobbar – klicka – sen låser du upp händerna och rör dig mot godisväskan.
Lås händerna – fortsätt ha händerna låsta när du klickar – rör dig sedan mot godisförvaringen och belöna. - Träna på att belöna med både vänster och höger hand genom att lägga godiset i en skål. Tänk på att hålla i godisbiten precis som du skulle gjort till hunden.
- Utveckling av nr 2 – ha kopplet i den handen som du inte belönar med. Jobba med att byta från höger till vänster. Skålen som du lägger belöningen i står ni på golvet.
- Studera hur din hund ser ut när den leker och apa efter. Plocka fram din tramsigaste sida och lek tillsammans med hunden.
- Förvara några godisbitar i en hand och leverera en i taget, med samma hand som du förvarar godiset i. Börja även här att använda en skål.
Hos oss på ZooKurser jobbar vi alltid med belöningsbaserade metoder som grund. Vi har även kurser som specifikt går in på ämnet där du kan vässa din teknik som hundtränare och lära dig mer om belöningar.
Vill du läsa om 10 anledningar till att sluta bestraffa hunden? Då kan du klicka dig vidare till den här artikeln