Jag är ett bytesdjur som döljer sjukdom så länge jag någonsin kan. Första tecken på sjukdom och stress kan vara att jag är hängig, inte sugen på bus eller mat, eller ser lite matt och tråkig ut i pälsen. Lär känna mig så att du vet vad som är normalt för just mig. Här nämns några vanliga sjukdomar. Läs gärna mer på www.veterinaren.nu, och hos Sveriges Kaninvälfärdsförening
Mag- och tandproblem
Om kaniner inte får tillräckligt med hö eller för mycket annat (pellets, grönsaker) kan deras mage och tänder bli dåliga. Tänderna ska kontrolleras ofta så att de håller sig raka, rena och korta. Om de ser konstiga ut behöver veterinären åtgärda problemet. Om kaninen inte är sugen på att äta så kan magen ha stannat vilket snabbt blir livshotande. Ring genast veterinär!
Livmodertumör
Kaninhonor får lätt elakartade tumörer i livmodern redan ganska tidigt i livet. Dessa sprider sig lätt till lungorna och är då mycket svåra att behandla. Den bästa förebyggande åtgärden är att kastrera din kaninhona.
Snuva
Sjukdomar i luftvägarna kan ha olika orsaker. En vanlig orsak är Pasteurellos, en bakterie som främst sitter i luftvägarna men även kan sprida sig till andra delar av kaninen. Eftersom kaniner bara andas genom näsan är snuva väldigt jobbigt för dem. Deras nos ska inte vara snorig.
Kaninpest och gulsot
Dessa är smittor som ofta sprids med vildkaniner i naturen. Båda sjukdomarna är väldigt dödliga och går inte att behandla. Därför behöver kaniner vaccineras mot dessa sjukdomar. På ZooGiganten vaccineras kaninerna mot kaninpest och gulsot typ 1. Du behöver komplettera med vaccin mot gulsot typ 2, ungefär 2 veckor efter senaste vaccinet. Dessa vaccin behöver sedan fyllas på regelbundet.
Stereotypier
Det är tyvärr inte ovanligt att kaniner lever tråkiga liv, vilket orsakar mycket stress och ångest hos djuret. För att lätta på stressen utvecklas stereotypier, som liknar tvångsbeteenden. De utförs om och om igen, till synes utan mening. Ser man sådana beteenden ska man fundera över djurets levnadssituation, men man ska inte hindra beteendet om djuret inte skadas av det. Kontakta vår etolog så får du hjälp.