Utfodring av fåglar

Utfodring av fåglar

Vad ska egentligen våra sällskapsfåglar äta? Den eviga stora frågan alla ställer sig. Finns det ett tydligt svar? Här kommer vi att djupdyka i frågan och reda ut förvirringar och gamla rön.

I alla tider har det diskuterats och grubblats över vad som egentligen är det bästa fodret för fåglar. Det har gått i trender och teorier har förändrats i takt med att ny forskning uppkommit. Förr i tiden var torra fröblandningar av olika slag vida accepterat som helfoder, på senare år har pellets blivit allt mer populärt, men är det egentligen det bästa?

Det vi vet i dagsläget är att det inte finns något komplett framtaget foder som kan anses vara en helkost för fåglar. En varierad kost med stor rikedom av olika näringsämnen, tilltalande färger och smaker för berikning är helt klart det optimala. Men hur går vi tillväga för att återskapa en sådan kost på bästa vis? I denna artikel kommer du att få läsa om några olika foderformer och kombinationer.

Pellets
Trots att pellets inte ska användas som ett komplett helfoder utgör de en bra bas för att fågeln ska få i sig näringsämnen och mineraler som annars kan vara svåra att lokalisera och balansera. Det finns många olika pellets att välja på ute på marknaden och precis som torrfoder för andra djur finns det inte en sort som är rätt för alla fåglar. Vid val av pellets är det viktigt att ta reda på vad just din art kräver i näringsinnehåll samt att ta reda på vad de olika sorterna innehåller. En bra riktlinje är att titta närmre på proteininnehåll, fettmängd och sockernivå. En pellets med hög sockerhalt är i de flesta sammanhang inte bra i längden då fåglar sällan behöver stora mängder socker. Överflödet omvandlas istället till onödig energi och lagras som fett i kroppen. Försök också undvika tillsatta färgämnen då det i vissa fall kan göra fåglarna dåliga i magen, sök istället efter sorter som istället innehåller färska råvaror.

En sorts pellets är som sagt inte rätt för alla. Fåglar som häckar, friflyger utomhus eller på annat vis gör av med större mängder energi kan med fördel äta pellets med högre energiinnehåll. Samma sorts pellets kan för en fågel som mest sitter still inomhus i längden ge upphov till stora hälsoproblem så som till exempel fettlever. För en mindre aktiv fågel är ett lägre fett- och energiinnehåll att föredra. För fåglar som har fastnat i hormonell obalans kan det vara bra att gå över till en pelletssort med lägre proteinhalt medans en fågel i balans som ruggar rejält kan dra fördelar av en högre proteinhalt.

Pellets kommer i många former och storlekar. Det är inte alltid så att små pellets är för små fåglar och stora pellets är för stora fåglar. En del större fåglar föredrar små bitar likväl som att vissa små fåglar tycker om att tugga på större bitar. Generellt föredrar dock småfåglar små bitar, i alla fall till en början. Du behöver aldrig låsa dig vid en och samma pelletssort, det går bra att kombinera eller byta vid behov.

Vad gör man om fågeln inte vill äta pelletts?
För en fågel som aldrig tidigare har ätit pellets kan detta kännas märkligt och tråkigt. Självklart är feta fröer och frukt mycket godare och lättare att välja om valmöjligheten finns.
I många fall kan det också vara så att fågeln till en början inte förstår att pellets är mat. I sådana här fall kan det faktiskt vara fördelaktigt att börja med pellets som innehåller både färgämnen och förhöjda sockerhalter. Fåglar dras naturligt till sådant som är färgglatt och är därför mer benägna att smaka på de färgade pelletsen. Den förhöjda sockerhalten kommer med största sannolikhet leda till att fågeln fattar tycke för den nya maten. När fågeln äter pelletsen utan problem kan du fasa över den till en annan sorts pellets som är mer anpassad för arten.

Är fröer verkligen så dåligt?
Kort och gott är svaret nej. Idén om att fröer är katastrofalt för fåglar kommer sig ut den gamla vanan att ge fåglar en kost enbart baserad på få sorters torra fröer, vilket givetvis inte är bra. Problemet med det här är inte så mycket fröerna i sig, utan bristen på näringsämnen en sådan ensidig kost medför. Många av de fröer vi har att tillgå är ganska näringsfattiga och feta.

Dock kan fröer i mindre mängder vara ett utmärkt tillskott i dina fåglars kostcirkel. Vid val av fröblandning bör du söka efter något med stor diversitet av fröarter. Fröblandningen ska också vara klar och fri från damm.

Undvik blandningar som innehåller solrosfröer då dessa är mycket feta och näringsfattiga. Solrosfrö kan istället användas lite då och då som godis vid sidan om, detta gör också fåglarna mer motiverade till att tillexempel träna. För att göra fröerna ytterligare mer näringsrika och sänka de höga fetthalterna kan du låta dem gro innan du serverar dem. Detta är mycket enkelt och tillför otroligt mycket, mer om hur du går tillväga för att gro fröer kan du läsa i ”Frögroddning och utfodring av fåglar”

Frukt och grönt
Så till det viktigaste. En bra blandning av frukt och grönt kan faktiskt med fördel utgöra så mycket som upp till 80% av fåglarnas kost när de gäller de allra flesta arter av papegojor vi har i fångenskap.
Många fåglar livnär sig på just frukt, nötter och blad i naturen. 
Rent botaniskt är frukt gömfröiga växter som kan delas in i bär, kapslar, nötter och stenfrukter. Tomat, squash och paprika är tillexempel en frukter.
För att underlätta kommer vi för stunden dock att utgå ifrån det som de allra flesta känner som ”frukter”, det vill säga ofta söta och saftiga ting.
Den största delen av fåglarnas färskfoderintag bör då bestå av grönsaker med lägre sockerinnehåll och högre fiberhalt. Färskkosten innefattar givetvis också med fördel olika sorters baljväxter och nötter.

Kräsna fåglar
Många som tidigare gett enbart torra fröblandningar finner det svårt att få fåglarna till att äta grönsaker och pellets.
Rent krasst är det så att djur som är vana vid att alltid ha fri tillgång till mycket god och onyttig mat sällan vill prova något nytt. I dessa fall får man vara lite hård. Erbjud fri tillgång till den mat du vill att fåglarna ska börja äta och ge bara det gamla i ytterst begränsad mängd.

Vid introduktion av grönsaker, börja med något finhackat och färgglatt. Olika chillisorter brukar vara ett effektivt och uppskattat inslag. Fåglar uppfattar inte styrkan så som vi gör och drags istället till de starka färgerna. Dessutom innehåller chilli en hel del nyttiga ämnen. Dock bör man undvika sorter som lägger sig högre än 50 000 på scoville-skalan.

Övriga tillskott
Det har alltid funnits mängder av kosttillskott, men är dessa nödvändiga? Med en bra blandkost bör inga extra tillskott behövas. Det är viktigt att tänka på att många vitaminer så som tex vitamin A och K går att överdosera och då kan göra mer skada är nytta. I vissa fall kan sådant som extra kalcium eller äggfoder dock vara nyttigt, till exempel för häckande fåglar eller växande ungar.

Sammanfattning
Summa summarum, en varierad kost är en bra kost. Den största delen av kosten bör bestå av färskfoder i form av frukt, grönt och groddar. Pellets är ett bra och fullgott tillskott av mineraler och vitaminer samt ger en sund näringsbalans. Det här med foder kan kännas som en svår djungel att ta sig igenom, men det behöver det inte nödvändigtvis vara. Testa dig fram och hitta det som fungerar bäst för just dig, men kom ihåg, variation är A och O.

Självklart finns det alltid undantag till regler. En del arter av papegojfåglar är markant olika från de flesta andra, däribland ädelpapegojor och loris. Med dessa arter kan du inte alltid utgå ifrån samma pellet som bas som för övriga papegojfåglar. I vissa fall finns det annan specialkost att tillgå, dock är det här extra viktigt att tänka på färskkostens uppdelning. Mer om specialkost för just ädelpapegojor kan du läsa här:

https://birdsupplies.com/pages/eclectus-food-what-to-feed-an-eclectus-parrot

https://www.beautyofbirds.com/eclectusfood.htm