Nästan alla djur som vi människor har i fångenskap kommer någon gång behöva transporteras. Vanliga tillfällen då fåglar behöver transporteras är till exempel på väg från sin uppfödare eller till veterinären. Att resa på annat sätt än med egna vingar är inte naturligt för våra fjäderklädda vänner. Därför behöver vi tänka oss för innan vi ger oss ut på vägarna.
Paragrafer om transport
Det finns lagar och regler som berättar hur man får och inte får lov att transportera fåglar. Först och främst krävs det att tranporten är genomtänkt och att du kan sköta djuret både medan ni åker och när ni kommit fram.
Är fågeln sjuk så får man inte transportera den om det inte är nödvändigt för att ta sig till veterinär. Rådgör då med kliniken hur du bäst hjälper den sjuka fågeln under transport. Den kanske behöver extra hjälp att hålla sig varm, hålla balansen eller något annat.
Storleken på transportburen regleras också av jordbruksverkets föreskrifter. Till alla fåglar utom större papegojor ska buren vara minst ett halvt vingspann djup och bred. Kontrollera vad det innebär för just din fågel. Större papegojor ska ha en transportbur som är minst ett halvt vingspann djup och en tredjedels vingspann bred, alltså lite mindre i förhållande till fågeln. Sådana större fåglar ska transporteras i en fågel per transportbur.
Till burfåglar ska det finnas sittpinnar på golvet av transportburen som fågeln kan sitta stadigt på. Om flera fåglar transporteras tillsammans ska alla fåglar kunna sitta på sittpinne samtidigt. Det ska också finnas vätska och foder.
Om du transporterar en fågel som lätt drabbas av panik, vilket till exempel är vanligt hos finkar, ska taket på transportburen ha en mjuk stoppning.
Förbered din fågel inför transport
Det är bra om du kan träna fågeln på att bli transporterad innan det är "skarpt läge" och fågeln måste transporteras. Det är ganska få papegojor som föds med att gilla en så liten bur som och en omgivning som rör sig.
Se till att transportburen har en naturlig plats i papegojans omgivning. Om den bara kommer fram inför- och används till påtvingad transport så kommer buren att vara en väldigt negativt laddad plats. Kanske kan du ha den öppen och lägga trevliga saker som papegojan får hämta inuti buren.
Du bör också aktivt träna på att papegojan ska gå in i buren, som sedan flyttas runt. Det tränar du gärna i flera steg där du belönar varje närmande som fågeln gör mot buren. När den sedan är bekväm inuti buren kan du öva på att stänga dörren, och till sist att lyfta och gå runt med buren.
Med lite planering och eftertanke kan vi göra transport av våra burfåglar mycket trevligare!