Spindlar tillhör gruppen leddjur och kan i sin tur delas upp i flera mindre grupper. Det finns väldigt många olika spindlar; fågelspindlar, vilka vi främst kommer att fokusera på här är inte äkta spindlar utan bara spindeldjur. I Sverige har vi bara äkta spindlar och inga farliga sådana. Nästan alla spindlar är giftiga men inte farliga för människor. Det är bara ett fåtal av våra svenska spindlar som faktiskt är kapabla att bita genom hud, enbart tre av cirka 680 arter. Övriga har för små tänder och kan inte göra något även om de skulle vilja.
Fågelspindlar
När det gäller spindlar i fångenskap är det som sagt vanligast med fågelspindlar. Det finns inga arter av fågelspindlar som kan döda människor, däremot har vissa mer otrevliga bett än andra. Fågelspindlar delas in i två grupper; Nya världens arter (förkortat NW) vilka härstammar från från nord- och sydamerika, samt gamla världens arter (förkortat OW) som naturligt lever i Afrika, Asien och Oceanien. NW-arter har ett milt gift, oftast blir effekterna vid bett inte mycket värre än ett getingstick för den som inte är allergisk. Om dessa känner sig trängda och hotade försvarar de sig istället genom att sparka av nässelhår från bakdelen som kliar om man får dem på sig. Det kan kännas lite som när man tagit i isolering (glasull). Vissa arter har mer irriterande nässelhår än andra. OW-arter har starkare gift och saknar istället brännhår. Dessa spindlar har dessutom vanligen starkare och finare färger samt mönster, likt många andra djur som vill indikera att de är giftiga.
Fågelspindlar lever generellt ensamma och äter varandra om möjlighet ges. Det finns endast en art (Monocentropus balfouri) som naturligt lever i grupp. En del andra arter kan hållas tillsammans under specifika förutsättningar, dock är detta inget som rekommenderas nybörjare.
Alla spindlar ömsar och byter regelbundet ut det yttersta lagret av kroppen i takt med att de växer och åldras. Honor lever längre än hanar eftersom att hanar, när de når könsmognad vid ca 2-5 års ålder beroende på art, inte längre kan förnya kroppen genom att ömsa. Hanar dör oftast bara några få månader efter att de ömsat för sista gången. Bland många arter kan honor däremot leva i över 20 år.
I fångenskap
Det finns olika typer av fågelspindlar vilka kommer kräva lite olika skötsel i fångenskap. Det finns trädlevande (aboreal), marklevande (terrestrial) och djupgrävande arter (fossorial). En del arter spinner mycket nät och bygger upp stora strukturer medans andra spinner väldigt lite eller inte alls.
Hur terrariet ska sättas upp beror alltså till stor del på vilken art som ska bo där. Djupgrävande arter kommer att behöva mycket substrat, helst 20-30 cm. Trädlevande arter behöver gott om gömställen i form av tex stockar, barkbitar och växter där de kan fästa sina nät. Trädlevande arter har också med fördel högre och smalare terrarier istället för långa och låga. Till marklevande arter bör det finnas gott om gömställen tillgängliga där spindeln kan krypa in och gömma sig helt i form av tex små hyddor, växter och rötter. Substratet till dessa bör vara relativt djupt men behöver inte vara lika djupt som till djupgrävande arter. Alla arter bör ha tillgång till vattenskål.
Olika arter kräver också olika klimat, beroende på var de kommer ifrån. Till regnskoglevande arter som behöver mycket fukt fungerar till exempel kokosfibrer (plantation soil – exo terra), mossa eller ogödslad torv bra. Det går också bra att tillsätta lite vermaculit för att bibehålla fuktigheten.
I fångenskap lever fågelspindlar till största del på insekter. Kackerlackor, syrsor och gräshoppor fungerar utmärkt. Det går också bra att ge mjölmask och zoophobas lite då och då. Tänk dock på att dessa är mer fettrika och innehåller mindre näring.
Vilken art passar mig som nybörjare?
Jag brukar generellt säga att det inte finns någon perfekt nybörjarart, dock finns det alltid arter som är lättare och kanske mer lämpliga för den oerfarna. NW-arter (från Nord- och Sydamerika) är oftast de som rekommenderas nybörjare på grund av det mildare giftet. Dessa brukar också vara lugnare, inte lika snabba samt mindre benägna att ta till försvar om de blir skrämda. Dock är det viktigt att tänka på att alla är individer och att undantag i beteende förekommer.
Några exempel på populära nybörjararter är Grammostola rosea, Brachypelma albopilosum, Tliltocatl vagans, Acanthoscurria geniculata samt Aphonopelma seemanni. Dessa har alla gemensamt att de är lättskötta, marklevande, generellt långsammare och lugnare samt kommer från den nya världen. Är du mer intresserad av trädlevande arter kan Avicularia sp.eller Caribena sp. vara värda att kika på som nybörjare. Tänk dock på att trädlevande arter är snabbare och mer oförutsägbara i sina rörelser.
Populära arter i hobbyn
Många drags till fågelspindlar på grund av dess vackra färger och mönster, bisarra storlek eller intressanta beteende. Nedan visas exempel på några populära arter inom hobbyn.
- Monocentropus balfouri (OW) – Denna art är den enda som naturligt lever i grupp och därmed kan hållas i koloni även i fångenskap. De är färgstarka och vackra. Dessa har ett ganska potent gift och är defensiva. Lämpar sig inte för nybörjare.
- Grammostola pulchra (NW) – Omtyckt för sitt vackra utseende och robusta byggnad. Denna art är helt sammetssvart, relativt lugn, sparkar inte mycket hår och lämpar sig bra för nybörjare.
- Poecilotheria metallica (OW) - Denna art är trädlevande och känd för sina vackra färger. Rekommenderas inte för nybörjare.
- Chromatopelma cyaneopubescens (NW) – Denna art är känd för sina vackra färger och kommer från den nya världen. Den är också omtyckt för att spinna stora nätstrukturer. Arten är generellt ganska defensiv och sparkar mycket hår.
- Lasiodora parahybana (NW) – Denna art blir mycket stor, kommer från den nya världen och lämpar sig för nybörjre.
- Theraphosa stirmi (NW) – Theraphosa släktet utgör världens största arter. De är generellt väldigt defensiva och sparkar mycket hår. De är ofta dyra och lämpar sig inte för nybörjare.