Börja med höns

Börja med höns

Allt fler vill veta var maten kommer ifrån. En idyllisk lantgård där man kan hämta all mat ur egen trädgård är mångas dröm. Om du delar denna dröm kan ett antal höns ta dig en bit på vägen.

Vi på Zoogiganten får många frågor från intresserade djurvänner som vill skaffa höns. En idyllisk lantgård där man kan hämta all mat ur egen trädgård är mångas dröm. Om du delar denna dröm, eller bara vill höra lite mysigt kacklande, kan ett antal höns ta dig en bit på vägen.

Tillstånd

Om du bor i detaljplanerat område kan det krävas tillstånd från kommunen redan vid första hönan, men ofta går det bra att ha upp till 4 hönor utan tillstånd. Ganska få kommuner tillåter tuppar i tätbebyggt område eftersom de galer och påverkar trivseln för andra i området. Det krävs alltid tillstånd om du ska ha fler än 100 hönsfåglar samtidigt, oavsett var du bor. Kontrollera vad som gäller i just din kommun.

Foder

Det är viktigt att ha ett kvalitativt hönsfoder som basmat till dina hönor. På så vis säkerställer du att de får i sig alla proteiner och mineraler de behöver. Precis som de flesta djur uppskattar höns variation, så komplettera gärna basfodret med nyttiga matrester.

För att hönorna ska kunna producera ägg med bra skal behöver de extra kalcium. Ett vanligt sätt att tillföra detta i deras kost är genom att ge krossade snäckskal. Höns behöver även grus till maten. Det låter kanske konstigt, men eftersom de saknar tänder är det istället grus i magen som hjälper till att mala sönder fodret.

Strö gärna lite foder i rent spån eller halm, så hönsen får picka och sprätta för att få tag på sin mat. Det är väldigt naturligt och tillgodoser därför ett viktigt behov hos hönsen. Om de inte får utföra sina naturliga beteenden finns det en risk att de mår dåligt och de kan börja utföra problembeteenden.

Höns ska ha tillgång till fräscht vatten. Alla ska kunna dricka lugnt och stilla, samtidigt. Det finns många alternativ för vattenservering.

Boplats

Hönsen behöver någonstans att bo. Hur stort du behöver bygga regleras i jordbruksverkets föreskrifter. De mått som finns där är dock väldigt små, så du bör satsa på långt större för att dina höns ska må bra.

Många vill ha sina ha sina höns frigående, vilket är en mycket god tanke. Höns vill få röra sig och de håller sig ofta nära sitt hem. Dock kan det vara svårt att åstadkomma på ett säkert sätt eftersom höns ofta blir utsatta för rovdjurattacker. Därför väljer de flesta att ha en hönsgård som bas och släppa ut hönsen dagtid när ägarna kan ha koll på dem.

Bygg därför en väl tilltagen hönsgård så att dina höns kan trivas även när de är instängda. Se till att inga rovdjur kan ta sig in - varken ovanifrån, från sidan eller underifrån.

Inredning

Alla höns ska ha tillgång till sittpinnar en bit upp från marken. I det vilda hade de flugit upp i träden på natten, så ett populärt alternativ är att hämta in grenar till hönsgården. På så vis varieras även tjocklek och lutning på sittpinnen för hönan på ett naturligt sätt.

Reden är vad man kallar hönsens bon, där de lägger sina ägg. Ofta räcker det bra med lådor eller liknande, men det finns även särskilda värpreden att köpa med olika funktioner. Bottnen i redet får inte bestå av nät. Ju bättre dina reden är desto mindre risk att hönan lägger sina ägg där du inte hittar dem. Du får ha max 6 hönor per rede, men fler reden rekommenderas.

Höns tycker om att sandbada tillsammans. På så vis håller de sig rena och får utföra ett viktigt naturligt beteende. Kom ihåg att sandbadet är ett socialt beteende. Ge dem tillräckligt stort sandbad så att flera kan bada samtidigt.

Hönsraser

Det finns många olika, spännande hönsraser. De har olika egenskaper i allt från temperament till äggläggning. Vissa är stora, andra mycket små. Se till att kontrollera rasens hälsa, temperament, vuxenvikt, äggproduktion och modersegenskaper innan du bestämmer dig. Jämför varje ras med dina önskemål så får du rätt höna för dig.