Balansbollsträningens effekter

Balansbollsträningens effekter

Balansbollsträning har stor positiv inverkan på hundens kropp och knopp. Det är en rolig aktivitet för både hund och ägare. Att ha roligt tillsammans med sin hund stärker relationen mellan oss. Denna träningstyp går att anpassa för alla hundar i olika storlekar och dess behov.

Balansbollsträningens effekter

Balansbollsträning har stor positiv inverkan på hundens kropp och knopp. Det är en rolig träning för både hund och ägare. Att ha roligt tillsammans med sin hund stärker relationen mellan oss.
Denna träningstyp går att anpassa för alla hundar i olika storlekar och deras individuella behov. Allt från valpar till seniorer. Från den presterande atleten till sällskaps och familjehunden. Ivriga, tuffa, försiktiga, blyga. Hundar som behöver samla sin energi eller öka motivation för träning över lag.

Kroppen

I balansbollsträning kommer vi åt de små stabiliserande musklerna som ligger runtomkring lederna. Musklerna är det aktiva stödet till lederna och ledbanden är det passiva stödet. Om musklerna, det aktiva stödet, inte är tillräckligt starka eller i god status så går det passiva stödet, ledbanden, in och jobbar mer än vad de är gjorda för. Detta kan leda till ledbandsskador.
Vi jobbar annars generellt mycket statiskt med våra hundar där fokuset hamnar på de stora mobiliserande musklerna och de små stabiliserande är desto svårare att aktivera.

Har man en hund som presterar fysiskt på tävlings och träningsbanorna är detta ett perfekt komplement, oavsett vilken gren man satsar på. Det finns övningar för alla. Med olika riktade övningar kan vi stärka hunden i de andra aktiviteterna tex agility, lydnad, jakt, spår, rallylydnad.

Detta är en fantastisk friskvårdsträning som stärker hunden på ett skonsamt vis, förbättrar hundens hållning, ger bättre balans och kroppskontroll samt förbättrar hundens förmåga att bemöta olika underlag och rörelser. Med detta förebygger vi skador och får starka hundar.
I samråd med veterinär, hundmassör eller fysioterapeut kan balansbollsträning även användas i rehabilitering efter en skada.

 

Knoppen

Att träna balans och kroppskontroll är även en bra mental aktivering. I balansbollsträningen vill vi att hunden ska känna efter vad som händer i kroppen, hålla koncentrationen på topp och ha koll på alla fyra tassarna. Passar perfekt för valpar/unghundar och hundar som går upp snabbt i aktivitetsnivå eller blir ivriga.

En frisk och stark kropp ger en bättre självkänsla. Vid behov skickas hundar oftast till en veterinär, fysioterapeut eller hundmassör för fysisk utredning under psykisk rehabilitering/beteendeutredning. Denna hunden borde även få balansbollsträning ordinerat till sig.
Jag har med mina egna ögon fått se hur hundar med olika rädslor har kunnat hantera känslor och sin vardag lättare efter att ha tränat regelbundet med balansbollsträning.

När vi kommer vidare till mer avancerade övningar så får hunden dessutom jobba med problemlösning och utmana sitt självförtroende vilket får den att växa i sig själv.

Denna typen av träning är anpassat till att tränas i hemmets lugna vrå, helt i hundens egna takt. Det passar helt perfekt för dessa rädda, reaktiva och osäkra hundarna. Ingen press alls, bara träna balans med sin ägare.

Viktigt att tänka på i träning med en hund som är osäker eller rädd för balansprodukten är att ta det i små små steg och stötta på vägen. Aldrig locka fram hunden till det som är jobbigt. Träna i mycket korta pass.